#sernik, #ciasta, #desery, #ser biały, #mąka ziemniaczana, #budyń, #cukier puder, #cukier waniliowy, #proszek do pieczenia, #Thermomix
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Uwielbiam serniki pod każdą postacią.
Syn sobie zamówił z ciastem na górze i na dole, tak powstał ten sernik ;)
#przepis autorski
Ciasto:
300 g mąki pszennej
100 g masła
2 jajka
100 g cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
1 kg sera białego do pieczenia President
100 g masła
150 g cukru
1 łyżka cukru waniliowego (sposób przygotowania tutaj)
1 budyń śmietankowy bez cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
5 jajek
szczypta soli
Dodatkowo:
Wykonanie tradycyjne:
Przesiać mąkę, dodać do niej tłuszcz, posiekać dokładnie nożem. Dodać jajka, cukier i proszek do pieczenia. Zagnieść ciasto. Podzielić go na połowę. Każdą część owinąć folią spożywczą, schować do zamrażarki.
Białka oddzielić od żółtek, odstawić. Masło rozpuścić, odstawić. Żółtka utrzeć z cukrami na puszystą masę. Cały czas ucierając dodawać: po trochę proszek budyniowy, mąką ziemniaczaną, rozpuszczone masło, na końcu dodać ser. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodać do masy serowej, delikatnie wymieszać łyżką.
Połowę ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach bezpośrednio na blachę posmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą. Wylać na nie masę serową, przykryć resztą ciasta tak samo startą. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (góra-dół) około 50 - 60 minut. Po upieczeniu wyłączyć piekarnik, dopiero po 10 minutach go uchylić. Zostawić ciasto w piekarniku do całkowitego ostygnięcia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Wykonanie w Thermomixie:
Do czystego i suchego naczynia miksującego wbić jajka, dodać miękkie masło, cukier, proszek do pieczenia i mąkę, wyrobić 2 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Ciasto podzielić na połowę. Każdą część owinąć folią spożywczą, schować do zamrażarki.
Białka oddzielić od żółtek, odstawić. Masło rozpuścić, odstawić. Założyć motylek. Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać białka, dodać szczyptę soli, ubijać 2 minuty/obr. 3.5. Zdjąć motylek. Pianę z białek przełożyć do innego naczynia, odstawić do lodówki. Umyć naczynie miksujące. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukry, dodać żółtka, ucierać 2 minuty/obr.4. Następnie miksując dalej kolejne 5-10 minut/obr.5 przez otwór w pokrywie naczynia miksującego stopniowo dodawać po kolei proszek budyniowy, mąką ziemniaczaną, rozpuszczone masło, na końcu dodać ser. Gotową masę serową przełożyć do miski, delikatnie połączyć z odstawioną pianą z białek.
Połowę ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach bezpośrednio na blachę posmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą. Wylać na nie masę serową, przykryć resztą ciasta tak samo startą. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (góra-dół) około 50 - 60 minut. Po upieczeniu wyłączyć piekarnik, dopiero po 10 minutach go uchylić. Zostawić ciasto w piekarniku do całkowitego ostygnięcia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: