#ciasta, #desery, #jabłka, #drożdże, #dżem, #cukier puder, #proszek do pieczenia, #cukier waniliowy, #śmietana 18 %, #kruszonka, #margaryna, #Thermomix
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
To ciasto to smak mojego dzieciństwa.
To wspomnienie ukochanej Babci, która go zawsze dla mnie piekła...
Ciasto:
375 g margaryny / masła
5 szklanek mąki pszennej
szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka cukru waniliowego (sposób przygotowania tutaj)
1 szklanka cukru + 1 łyżeczka
25 g świeżych drożdży
4 jajka
2 łyżki śmietany 18 %
dżem jabłkowy
Kruszonka:
125 g margaryny / masła
1 szklanka cukru pudru (sposób przygotowania tutaj)
2 szklanki mąki pszennej
1 cukier waniliowy
Wykonanie tradycyjne:
Wszystkie składniki na kruszonkę dokładnie wymieszać. Schować do lodówki. Na stolnicę przesiać mąkę, dodać do niej tłuszczę, posiekać wszystko nożem. Następnie wsypać sól, cukry i proszek do pieczenia, wyrobić. Dodać do ciasta rozpuszczone z cukrem drożdże, dokładnie wymieszać. Na końcu wbić jajka i dodać śmietanę. Wszystko dokładnie wyrobić. Gotowe ciasto podzielić na połowę. (Ciasto wychodzi kleiste, przy rozwałkowywaniu można podsypać mąką). Jedną część wyłożyć na posmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą blachę. Wyłożyć na nią dżem (ja starłam na tarce o grubych oczkach świeże jabłka), przykryć resztą ciasta. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Zwilżyć ciasto wodą lub mlekiem. Następnie posypać kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C (góra-dół) około 50 minut.
Wykonanie w Thermomixie:
Zacząć od kruszonki. Do czystego i suchego naczynia miksującego dać mąkę, cukry i miękki tłuszcz, wymieszać 10 sekund/obr. 4. Przełożyć do innego naczynia, schować do lodówki. Umyć naczynie miksujące. Drożdże wymieszać z łyżeczką cukru, poczekać aż się rozpłyną. Do czystego i suchego naczynia miksującego wbić jajka, dodać miękki tłuszcz, cukier, cukier waniliowy, wcześniej przygotowane drożdże, mąkę, proszek do pieczenia, śmietanę 18 % i sól, wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Gotowe ciasto podzielić na połowę. (Ciasto wychodzi kleiste, przy rozwałkowywaniu można podsypać mąką). Jedną część wyłożyć na posmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą blachę. Wyłożyć na nią dżem (ja starłam na tarce o grubych oczkach świeże jabłka), przykryć resztą ciasta. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Zwilżyć ciasto wodą lub mlekiem. Następnie posypać kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C (góra-dół) około 50 minut.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: