Media Społecznościowe:

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Galeria

Wykonanie tradycyjne:

Wszystkie składniki na kruszonkę dokładnie wymieszać. Schować do lodówki. Na stolnicę przesiać mąkę, dodać do niej margarynę, posiekać wszystko nożem. Następnie wsypać sól, cukry i proszek do pieczenia, wyrobić. Dodać do ciasta rozpuszczone z cukrem drożdże, dokładnie wymieszać. Na końcu wbić  jajka i dodać śmietanę. Wszystko dokładnie wymieszać. Gotowe ciasto podzielić na połowę. (Ciasto wychodzi kleiste, przy rozwałkowywaniu można podsypać mąką). Jedną część wyłożyć na posmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą formę. Wyłożyć na nią dżem (ja starłam na tarce o grubych oczkach świeże jabłka) i przykryć resztą ciasta. Pozostawić do wyrośnięcia. Zwilżyć ciasto wodą lub mlekiem. Następnie posypać kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C około 50 minut (góra-dół).

Sposób przygotowania

Ciasto:

  • 1,5 kostki margaryny

  • 5 szklanek mąki pszennej

  • szczypta soli

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • łyżka cukru waniliowego

  • szklanka cukru + 1 łyżeczka

  • 25 g drożdży

  • 4 jajka

  • 2 łyżki śmietany 18 %

  • dżem jabłkowy

Kruszonka:

  • 0,5 kostki margaryny

  • szklanka cukru pudru

  • 2 szklanki mąki pszennej

  • cukier waniliowy

Składniki

To ciasto to smak mojego dzieciństwa.

To wspomnienie ukochanej Babci, która go zawsze dla mnie piekła...

Moje (ulubione) ciasto

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

NAJNOWSZE PRZEPISY

06 listopada 2020

#ciasta, #desery, #jabłka, #drożdże, #dżem, #kruszonka

rondel