rondel

#ciasta, #desery, #jabłka, #drożdże, #dżem, #cukier puder, #proszek do pieczenia, #cukier waniliowy, #śmietana 18 %, #kruszonka, #margaryna, #Thermomix

06 listopada 2020

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Moje (ulubione) ciasto

To ciasto to smak mojego dzieciństwa.

To wspomnienie ukochanej Babci, która go zawsze dla mnie piekła...

Składniki

Ciasto:

  • 375 g  margaryny / masła

  • 5 szklanek mąki pszennej

  • szczypta soli

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1 łyżka cukru waniliowego (sposób przygotowania tutaj)

  • 1 szklanka cukru + 1 łyżeczka

  • 25 g świeżych drożdży

  • 4 jajka

  • 2 łyżki śmietany 18 %

  • dżem jabłkowy

 

Kruszonka:

  • 125 g margaryny / masła

  • 1 szklanka cukru pudru (sposób przygotowania tutaj)

  • 2 szklanki mąki pszennej

  • 1 cukier waniliowy

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Wszystkie składniki na kruszonkę dokładnie wymieszać. Schować do lodówki. Na stolnicę przesiać mąkę, dodać do niej tłuszczę, posiekać wszystko nożem. Następnie wsypać sól, cukry i proszek do pieczenia, wyrobić. Dodać do ciasta rozpuszczone z cukrem drożdże, dokładnie wymieszać. Na końcu wbić  jajka i dodać śmietanę. Wszystko dokładnie wyrobić. Gotowe ciasto podzielić na połowę. (Ciasto wychodzi kleiste, przy rozwałkowywaniu można podsypać mąką). Jedną część wyłożyć na posmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą blachę. Wyłożyć na nią dżem (ja starłam na tarce o grubych oczkach świeże jabłka), przykryć resztą ciasta. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Zwilżyć ciasto wodą lub mlekiem. Następnie posypać kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C (góra-dół) około 50 minut.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Zacząć od kruszonki. Do czystego i suchego naczynia miksującego dać mąkę, cukry i miękki tłuszcz, wymieszać 10 sekund/obr. 4. Przełożyć do innego naczynia, schować do lodówki. Umyć naczynie miksujące. Drożdże wymieszać z łyżeczką cukru, poczekać aż się rozpłyną. Do czystego i suchego naczynia miksującego wbić jajka, dodać miękki tłuszcz, cukier, cukier waniliowy, wcześniej przygotowane drożdże, mąkę, proszek do pieczenia, śmietanę 18 % i sól, wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Gotowe ciasto podzielić na połowę. (Ciasto wychodzi kleiste, przy rozwałkowywaniu można podsypać mąką). Jedną część wyłożyć na posmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą blachę. Wyłożyć na nią dżem (ja starłam na tarce o grubych oczkach świeże jabłka), przykryć resztą ciasta. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Zwilżyć ciasto wodą lub mlekiem. Następnie posypać kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C (góra-dół) około 50 minut.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: