Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Wykonanie tradycyjne:
Na stolnicę przesiać mąkę, dodać do niej margarynę, posiekać wszystko nożem. Następnie wsypać sól, cukry i proszek do pieczenia, wyrobić. Dodać do ciasta rozpuszczone z cukrem drożdże, dokładnie wymieszać. Na końcu wbić jajka i dodać śmietanę. Wszystko dokładnie wymieszać. Gotowe ciasto podzielić na połowę. (Ciasto wychodzi kleiste, przy rozwałkowywaniu można podsypać mąką). Jedną część wyłożyć na posmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą formę. Wyłożyć na nią dżem (ja starłam na tarce o grubych oczkach świeże jabłka) i przykryć resztą ciasta. Pozostawić do wyrośnięcia. Zwilżyć ciasto wodą lub mlekiem. Następnie posypać kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C około 50 minut (góra-dół).
Ciasto:
1,5 kostki margaryny
5 szklanek mąki pszennej
szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżka cukru waniliowego
szklanka cukru + 1 łyżeczka
25 g drożdży
4 jajka
2 łyżki śmietany 18 %
dżem jabłkowy
Kruszonka:
0,5 kostki margaryny
szklanka cukru pudru
2 szklanki mąki pszennej
cukier waniliowy
To ciasto to smak mojego dzieciństwa.
To wspomnienie ukochanej Babci, która go zawsze dla mnie piekła...
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
#ciasta, #desery, #jabłka, #drożdże, #dżem, #kruszonka