rondel

#muffinki, #desery, #ser biały, #proszek do pieczenia, #cukier waniliowy, #cukier puder, #Thermomix

07 września 2020

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Muffinki z białym serem

Miałam ochotę na coś słodkiego do przegryzienia.

Został mi ser biały, więc postanowiłam zrobić z nim muffinki.

Przepis znalazłam na stronie http://www.mojewypieki.com/.

Odrobinę go przerobiłam ;)

Składniki

Na 12 muffinek:

Ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej

  • 3/4 szklanki cukru

  • szczypta soli

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego (sposób przygotowania tutaj)

  • 100 g  masła

  • 1 szklanka mleka

  • 2 jajka

 

Masa serowa:

  • 0,5 kostki sera białego półtłustego

  • 1 cukier waniliowy

  • 1 żółtko

 

Dodatkowo:

  • cukier puder do oprószenia (opcjonalnie, sposób przygotowania tutaj)

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

W jednej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukry. W drugiej jajka, mleko i roztopione masło. Połączyć zawartość misek, aż będzie jednolita masa. Ser wymieszać z żółtkiem i cukrem wanilinowym. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Nakładać na zmianę po łyżce ciasta i masy serowej, aż do wypełnienia 3/4 papilotki. Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C (termoobieg) około 20-25 minut. Studzić na kratce. Przed podaniem na stół można posypać cukrem pudrem.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć masło, roztopić 2 minuty/70ºC/obr. 2. Dodać jajka, mleko, cukier, cukier waniliowy, sól, proszek do pieczenia i mąkę, wymieszać 2 minuty/obr. 5. Ser wymieszać z żółtkiem i cukrem wanilinowym. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Nakładać na zmianę po łyżce ciasta i masy serowej, aż do wypełnienia 3/4 papilotki. Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C (termoobieg) około 20-25 minut. Studzić na kratce. Przed podaniem na stół można posypać cukrem pudrem.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: