#muffinki, #desery, #jabłka, #cynamon, #cukier waniliowy, #miód, #soda oczyszczona, #proszek do pieczenia, #olej, #Thermomix
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Pyszne i wilgotne muffinki z dodatkiem tartego jabłka.
Przepis znalazłam na stronie https://apetycznie-klasycznie.pl/.
Odrobinę go przerobiłam ;)
Na 12 muffinek:
Wykonanie tradycyjne:
Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. W jednej misce wymieszać mąkę, cynamon, cukry, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. W drugiej jajka, mleko, olej, miód i starte jabłka. Połączyć zawartość misek, aż będzie jednolita masa. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Nakładać ciasta, aż do wypełnienia 3/4 papilotki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C (termoobieg) około 35 - 40 minut. Gorące posypać cukrem pudrem. Studzić na kratce.
Wykonanie w Thermomixie:
Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć przygotowane jabłka, rozdrobnić 10 sekund/obr. 4. Dodać jajka, mleko, olej, miód, cukry, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, mąkę i cynamon. Wymieszać 2 minuty/obr. 5. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Nakładać ciasta, aż do wypełnienia 3/4 papilotki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C (termoobieg) około 35 - 40 minut. Gorące posypać cukrem pudrem. Studzić na kratce.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: