rondel

#muffinki, #desery, #jabłka, #cynamon, #cukier waniliowy, #miód, #soda oczyszczona, #proszek do pieczenia, #olej, #Thermomix

20 września 2023

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Muffinki z tartymi jabłkami

Pyszne i wilgotne muffinki z dodatkiem tartego jabłka.

Przepis znalazłam na stronie https://apetycznie-klasycznie.pl/.

Odrobinę go przerobiłam ;)

Składniki

Na 12 muffinek:

  • 100 ml oleju

  • 2 średnie jabłka

  • 2 łyżeczki cynamonu

  • 2 łyżeczki cukru waniliowego (sposób przygotowania tutaj)

  • 2 łyżki miodu

  • 250 g mąki pszennej

  • 100 g cukru

  • 2 jajka

  • 150 ml mleka

  • 0,75 łyżeczki sody oczyszczonej

  • 0,75 łyżeczki proszku do pieczenia

  • cukier puder do oprószenia (sposób przygotowania tutaj)

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. W jednej misce wymieszać mąkę, cynamon, cukry, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. W drugiej jajka, mleko, olej, miód i starte jabłka. Połączyć zawartość misek, aż będzie jednolita masa. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Nakładać ciasta, aż do wypełnienia 3/4 papilotki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C (termoobieg) około 35 - 40 minut. Gorące posypać cukrem pudrem. Studzić na kratce.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć przygotowane jabłka, rozdrobnić 10 sekund/obr. 4. Dodać jajka, mleko, olej, miód, cukry, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, mąkę i cynamon. Wymieszać 2 minuty/obr. 5. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Nakładać ciasta, aż do wypełnienia 3/4 papilotki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C (termoobieg) około 35 - 40 minut. Gorące posypać cukrem pudrem. Studzić na kratce.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: