#ciasta, #desery, #kakao, #proszek do pieczenia, #polewa, #cukier puder, #margaryna, #Thermomix
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Najprostszy przepis na mocno czekoladowe ciasto.
Przepis dostałam Teściowej ;)
Wykonanie tradycyjne:
Tłuszcz roztopić. Dodać do niego mleko, cukier i przesiane kakao, zagotować. Całość ostudzić. Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać z masą kakaową i jajkami. Przelać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą blachy. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C (góra-dół) do tzw. suchego patyczka (około 45 minut). Przed podaniem można posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.
Wykonanie w Thermomixie:
Do czystego i suchego naczynia miksującego dać miękki tłuszcz pokrojony na kawałki, dodać mleko, cukier i kakao, podgrzewać 10 minut/100°C/obr. 3. Przełożyć masę kakaową do innego naczynia, ostudzić. Umyć naczynie miksujące. Do naczynia miksującego wsypać mąkę, proszek do pieczenia, dodać jajka, wymieszać 1 minutę/obr. 4.5. Dodać odstawioną masę kakaową, wymieszać 1 minutę/obr. 4.5. Przelać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą blachy. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C (góra-dół) do tzw. suchego patyczka (około 45 minut). Przed podaniem można posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: