rondel

#naleśniki, #desery, #budyń, #dżem, #nutella, #marmolada, #olej, #cukier puder, #Thermomix

01 marca 2022

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Naleśniki budyniowe II

Pyszne biszkoptowe naleśniki pachnące budyniem ;)

#przepis autorski

Składniki

  • 1 opakowanie budyniu waniliowego / śmietankowego (60 g)

  • 3 łyżki cukru

  • 500 g mąki pszennej

  • 1 litr mleka

  • 1 jajko + 2 białka

  • szczypta soli

  • 2 łyżki oleju

  • dżem / marmolada / domowa nutella (sposób przygotowania tutaj) / cukier puder (sposób przygotowania tutaj)

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Proszek budyniowy, mąkę, cukier, mleko, olej i jajko zmiksować na jednolitą masę. Białka ubić na sztywną pianę ze szczypta soli. Wszystko delikatnie połączyć. Piec na rozgrzanej patelni naleśnikowej z obydwu stron na złoty kolor. Gotowe naleśniki smarować tym na co mamy ochotę, zawijać.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Do czystego i suchego naczynia miksującego dać mleko, cukier, proszek budyniowy, mąkę, jajko i olej, zmiksować 40 sekund/obr. 4. Ciasto przelać do innego naczynia. Umyć i powycierać naczynie miksujące. Założyć motylek. Wlać białka, dodać sól, ubijać 1 minutę/obr. 3.5 lub do momentu, aż piana będzie sztywna. Dodać pianę do reszty ciasta, delikatnie wymieszać łyżką. Piec na rozgrzanej patelni naleśnikowej z obydwu stron na złoty kolor. Gotowe naleśniki smarować tym na co mamy ochotę, zawijać.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: