#ciasteczka, #desery, #nutella, #soda oczyszczona, #śmietana 18 %, #Thermomix
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Dostałam od Teściów specjalną patelnię do smażenia orzeszków.
Trzeba było ją przetestować jeszcze przed Świętami.
Przepis znalazłam na stronie https://www.poezja-smaku.pl/.
Na około 70 sztuk złożonych ciasteczek orzeszków:
2 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki cukru
100 g masła
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1 jajko + 2 żółtka
1 łyżka śmietany 18 %
nutella (sposób przygotowania tutaj)
Wykonanie tradycyjne:
Masło roztopić. Mąkę wymieszać z cukrem i sodą oczyszczoną. Dodać jajko, żółtka, śmietanę 18 % i roztopione masło. Zagnieść gładkie ciasto. Z ciasta uformować kuleczki (nie za duże, bo ciasto będzie wypływać ani za małe, żeby orzeszki wyszły). Na dobrze rozgrzaną patelnię nasmarowaną przed pierwszym użyciem olejem wrzucać w miejsca dołeczków gotowe kuleczki. Patelnię zamknąć. Smażyć z każdej strony na złoty kolor. Gdy się ze złocą wyjąć. Ostudzić. Połówki orzeszków napełnić nutellą, złożyć.
Wykonanie w Thermomixie:
Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć masło, roztopić 2 minuty/70ºC/obr. 1. Dodać jajko, żółtka, śmietanę 18 %, cukier, mąkę i sodę oczyszczoną, wyrobić 2 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Z ciasta uformować kuleczki (nie za duże, bo ciasto będzie wypływać ani za małe, żeby orzeszki wyszły). Na dobrze rozgrzaną patelnię nasmarowaną przed pierwszym użyciem olejem wrzucać w miejsca dołeczków gotowe kuleczki. Patelnię zamknąć. Smażyć z każdej strony na złoty kolor. Gdy się ze złocą wyjąć. Ostudzić. Połówki orzeszków napełnić nutellą, złożyć.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: