Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Wykonanie tradycyjne:
Masło rozpuścić. Mąkę wymieszać z cukrem i sodą oczyszczoną. Dodać jajko, żółtka, śmietanę i rozpuszczone masło. Zagnieść gładkie ciasto. Z ciasta uformować kuleczki (nie za duże, bo ciasto będzie wypływać ani za małe, żeby orzeszki wyszły). Na dobrze rozgrzaną patelnię nasmarowaną przed pierwszym użyciem olejem wrzucać w miejsca dołeczków wrzucić gotowe kuleczki. Patelnię zamknąć. Smażyć z każdej strony na złoty kolor. Gdy się zezłocą wyjąć. Połówki orzeszków napełnić nutellą, złożyć.
Na około 70 sztuk złożonych ciasteczek orzeszków:
2 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki cukru
100 g masła
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1 jajko + 2 żółtka
1 łyżka śmietany 18 %
domowa nutella (sposób wykonania tutaj)
Dostałam od Teściów specjalną patelnię do smażenia orzeszków.
Trzeba było ją przetestować jeszcze przed Świętami.
Przepis pochodzi ze strony https://www.poezja-smaku.pl/ ;)
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
#ciasteczka, #desery, #nutella, #soda