Media Społecznościowe:

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Galeria

Wykonanie tradycyjne:

Masło rozpuścić. Mąkę wymieszać z cukrem i sodą oczyszczoną. Dodać jajko, żółtka, śmietanę i rozpuszczone masło. Zagnieść gładkie ciasto. Z ciasta uformować kuleczki (nie za duże, bo ciasto będzie wypływać ani za małe, żeby orzeszki wyszły). Na dobrze rozgrzaną patelnię nasmarowaną przed pierwszym użyciem olejem wrzucać w miejsca dołeczków wrzucić gotowe kuleczki. Patelnię zamknąć. Smażyć z każdej strony na złoty kolor. Gdy się zezłocą wyjąć. Połówki orzeszków napełnić nutellą, złożyć.

Sposób przygotowania

Na około 70 sztuk złożonych ciasteczek orzeszków:

  • 2 szklanki mąki pszennej

  • 1/3 szklanki cukru

  • 100 g masła

  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej

  • 1 jajko + 2 żółtka

  • 1 łyżka śmietany 18 %

  • domowa nutella (sposób wykonania tutaj)

Składniki

Dostałam od Teściów specjalną patelnię do smażenia orzeszków.

Trzeba było ją przetestować jeszcze przed Świętami.

Przepis pochodzi ze strony https://www.poezja-smaku.pl/ ;)

Orzeszki z patelni

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

NAJNOWSZE PRZEPISY

12 listopada 2020

#ciasteczka, #desery, #nutella, #soda

rondel