rondel

#desery, #pączki, #drożdże, #cukier waniliowy, #marmolada, #olej, #cukier puder, #Thermomix

11 lutego 2021

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Pączki

W tłusty czwartek nie mogło zabraknąć na stole pączków ;)

Przepis znalazłam kiedyś na kanale youtube Tomasza Klimczaka https://www.youtube.com/.

To mój ulubiony przepis.

Odrobinę go przerobiłam ;)

Składniki

Na 15 sztuk:

  • 600 g mąki pszennej + 1 łyżka

  • 50 g masła

  • 50 g cukru

  • 2 jajka + 1 żółtko

  • 2 opakowania cukru waniliowego (sposób przygotowania tutaj)

  • 270 ml mleka

  • 50 g świeżych drożdży

  • szczypta soli

  • marmolada

  • cukier puder do oprószenia (sposób przygotowania tutaj)

  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Masło rozpuścić, ostudzić. Mleko podgrzać, rozpuścić w nim cukry. Dodać do nich łyżkę mąki oraz pokruszone drożdże, wymieszać. Odstawić na 15-20 minut. Mąkę przesiać do miski. Dodać do niej zaczyn, jajka oraz żółtko i sól. Dokładnie wyrobić. Pod koniec wyrabiania dodać rozpuszczone masło. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić na 20-30 minut w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto podzielić na 80 g porcje. Toczyć w dłoniach każdy pączek nadając mu kulisty kształt. Układać na oprószonej mąką ściereczce. Przykryć bawełnianą ściereczką, zostawić na 10 minut. Po tym czasie każdy pączek lekko spłaszczyć. Ponownie przykryć, zostawić jeszcze na 20-30 minut. Smażyć na złoty kolor z obydwóch stron na rozgrzanym do 180ºC oleju. Usmażone pączki odsączać na ręczniku papierowym. Po wystygnięciu nadziewać marmoladą. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać mleko, dodać cukry, pokruszone drożdże, podgrzewać 1 minutę/37ºC/obr.2. Dodać mąkę, miękkie masło, jajka oraz żółtko i sól, wyrobić 2-3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Pozostawić w naczyniu miksującym do wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie ciasto podzielić na 80 g porcje. Toczyć w dłoniach każdy pączek nadając mu kulisty kształt. Układać na oprószonej mąką ściereczce. Przykryć bawełnianą ściereczką, zostawić na 10 minut. Po tym czasie każdy pączek lekko spłaszczyć. Ponownie przykryć, zostawić jeszcze na 20-30 minut. Smażyć na złoty kolor z obydwóch stron na rozgrzanym do 180ºC oleju. Usmażone pączki odsączać na ręczniku papierowym. Po wystygnięciu nadziewać marmoladą. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: