Media Społecznościowe:

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Galeria

Wykonanie tradycyjne:

Masło rozpuścić, ostudzić. Mleko podgrzać, rozpuścić w nim cukry. Dodać do nich łyżkę mąki oraz pokruszone drożdże, wymieszać. Odstawić na 15-20 minut. Mąkę przesiać do miski. Dodać do niej zaczyn, jajka oraz żółtko i sól. Dokładnie wyrobić. Pod koniec wyrabiania dodać rozpuszczone masło. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić na 20-30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia Po tym czasie ciasto podzielić na 80 g porcje. Toczyć w dłoniach każdy pączek nadając mu kulisty kształt. Układać na oprószonej mąką ściereczce. Przykryć drugą ściereczką, zostawić na 10 minut. Po tym czasie każdy pączek lekko spłaszczyć. Ponownie przykryć, zostawić jeszcze na 20-30 minut. Smażyć na złoty kolor z obydwóch stron na rozgrzanym do 180ºC oleju. Usmażone odsączać na ręczniku papierowym. Po wystygnięciu nadziewać marmoladą. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Sposób przygotowania

Na 15 sztuk:

  • 600 g mąki pszennej + 1 łyżka

  • 50 g masła

  • 50 g cukru

  • 2 jajka + 1 żółtko

  • 2 opakowania cukru waniliowego

  • 270 ml mleka

  • 50 g świeżych drożdży

  • szczypta soli

  • marmolada

  • cukier puder do oprószenia

  • olej

Składniki

W tłusty czwartek nie mogło zabraknąć na stole pączków ;)

Przepis znalazłam kiedyś na stronie https://www.youtube.com/.

To mój ulubiony przepis.

Odrobinę go przerobiłam ;)

Pączki

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

NAJNOWSZE PRZEPISY

11 lutego 2021

#desery, #pączki, #drożdże

rondel