rondel

#desery, #pączki, #drożdże, #marmolada, #olej, #cukier puder, #cukier waniliowy, #wódka,  #Thermomix

29 kwietnia 2025

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Pączki III

Mega puszyste i bardzo smaczne pączki.

Przepis znalazłam na stronie https://aniagotuje.pl/.

Odrobinę go przerobiłam.

Składniki

Na 8 sztuk:

 

Ciasto:

  • 1 łyżeczka cukru

  • 20 g cukru waniliowego (sposób przygotowania tutaj)

  • 125 ml mleka

  • 15 g świeżych drożdży

  • 400 g mąki pszennej + 1 łyżka

  • 25 g masła

  • 2 żółtka

  • 1 - 2  łyżki wódki

  • szczypta soli

 

Dodatkowo:

  • marmolada

  • olej do smażenia

  • cukier puder do oprószenia (sposób przygotowania tutaj)

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Masło rozpuścić, ostudzić. Do dużej miski dać łyżkę mąki, cukry, pokruszone drożdże oraz ciepłe mleko. Dokładnie wymieszać. Odstawić na 15 minut. Do zaczynu przesiać resztę mąki, dodać sól, żółtka, dokładnie wyrobić. Pod koniec wyrabiania dodać rozpuszczone masło oraz wódkę. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto podzielić na 8 równych porcji. Toczyć w dłoniach każdy pączek nadając mu kulisty kształt. Układać na oprószonej mąką ściereczce. Przykryć drugą ściereczką, zostawić na 30 minut.  Smażyć na złoty kolor z obydwóch stron na rozgrzanym do 180ºC oleju. Usmażone odsączać na ręczniku papierowym. Po wystygnięciu nadziewać marmoladą i oprószyć cukrem pudrem.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać mleko, dodać cukry, pokruszone drożdże, podgrzewać 2 minuty/37ºC/obr.2. Dodać mąkę, miękkie masło, żółtka, wódkę i sól, wyrobić 4 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Ciasto przełożyć do dużej miski, przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto podzielić na 8 równych porcji. Toczyć w dłoniach każdy pączek nadając mu kulisty kształt. Układać na oprószonej mąką ściereczce. Przykryć drugą ściereczką, zostawić na 30 minut.  Smażyć na złoty kolor z obydwóch stron na rozgrzanym do 180ºC oleju. Usmażone odsączać na ręczniku papierowym. Po wystygnięciu nadziewać marmoladą i oprószyć cukrem pudrem.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: