rondel

#pączki, #ser biały, #desery, #wódka, #proszzek do pieczenia, #soda oczyszczona, #cukier waniliowy, #śmietana 18 %, #cukier puder, #olej , #Thermomix

26 maja 2021

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Pączusie serowe II

Szukałam przepisu na szybkie małe co nieco.

Znalazłam go na stronie https://kulinarneeprzygody.blogspot.com/.

Odrobinę go przerobiłam ;)

Składniki

Na 17 sztuk:

  • szklanka mąki  pszennej

  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 0,25 łyżeczki sody oczyszczonej

  • 1 łyżeczka cukru waniliowego (sposób przygotowania tutaj

  • 2 łyżki cukru

  • 125 g sera białego półtłustego

  • 1 jajko

  • 1 łyżka śmietany 18 %

  • 1 łyżka wódki

  • cukier puder do oprószenia (sposób przygotowania tutaj

  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

!Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową!

Mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cukier waniliowy i cukier dokładnie wymieszać. Cały czas mieszając dodać jajko, śmietanę 18 % i przeciśnięty przez praskę ser biały. Na końcu dodać wódkę. Ciasto wychodzi  klejące. Łyżeczką nakładać porcje ciasta na rozgrzany olej, od czasu do czasu maczając ją w oleju (by ciasto nie kleiło się do łyżeczki). Smażyć na złoty kolor. Po usmażeniu można posypać cukrem pudrem.

 

Wykonanie w Thermomixie:

!Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową!

Do czystego i suchego  naczynia miksującego włożyć ser, wymieszać 20 sekund/obr. 5. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cukier waniliowy i cukier, wymieszać 30 sekund/obr.4. Następnie miksując dalej kolejne 2 minuty/obr.4 przez otwór w pokrywie naczynia miksującego stopniowo dodawać po kolei jajko, śmietanę 18 % oraz wódkę. Ciasto wychodzi  klejące. Łyżeczką nakładać porcje ciasta na rozgrzany olej, od czasu do czasu maczając ją w oleju (by ciasto nie kleiło się do łyżeczki). Smażyć na złoty kolor. Po usmażeniu można posypać cukrem pudrem. 

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: