rondel

#dania główne, #naleśniki, #cukier waniliowy, #cukier puder, #kuchnia fińska, #Thermomix

10 lipca 2025

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Pannukakku

Pyszny, fiński naleśnik z piekarnika.

Smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.

Przepis znalazłam na stronie https://finskiesmaki.blogspot.com/.

Na pewno będę do niego często wracać.

Składniki

  • 50 g miękkiego masła
  • 340 g mąki pszennej

  • 700 ml mleka

  • 1 łyżeczka cukru waniliowego (sposób przygotowania tutaj)

  • 3 jajka

  • 1,5 łyżki cukru

  • 1 płaska łyżeczka soli

  • cukier puder do oprószenia (sposób przygotowania tutaj)

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Masło roztopić, odstawić. Mąkę przesiać, wymieszać z solą i cukrami. Wlać mleko, dodać jajka oraz odstawione masło, dokładnie wymieszać. Gotowe ciasto przelać na blachę piekarnikową wyłożona papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 200ºC (góra - dół) około 30 minut. Przed podanie oprószyć cukrem pudrem.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Do czystego i suchego naczynia miksującego dać masło, podgrzać 2 minuty/50ºC/obr. 2. Dodać mleko, jajka, cukry, sól oraz mąkę, zmiksować 30 - 40 sekund/obr. 4. Gotowe ciasto przelać na blachę piekarnikową wyłożona papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 200ºC (góra - dół) około 30 minut. Przed podanie oprószyć cukrem pudrem.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: