rondel

#pierogi, #dania główne, #kuchnia rosyjska, #cebula, #czosnek, #mięso mielone, #olej, #szczypiorek, #Thermomix

24 stycznia 2023

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Pielmieni

Pyszna alternatywa dla makaronu podawanego z bulionem.

Przepis znalazłam na stronie https://aniagotuje.pl/.

Na pewno będę do niego często wracać ;)

Odrobine go przerobiłam.

Składniki

Ciasto:

składniki tutaj 

Farsz:

  • 250 g mięsa mielonego

  • 1 mała cebula

  • sól

  • pieprz czarny mielony

  • 2 - 3 ząbki czosnku

  • 1 żółtko

  • 25 ml rosołu / bulionu drobiowego (opcjonalnie)

  • 1 łyżka oleju do smażenia 

Dodatkowo:

  • rosołu / bulionu drobiowego

  • szczypiorek

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Przygotowanie ciasta tutaj.

Cebulę obrać, drobno pokroić, zeszklić na oleju. Dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek / drobno posiekany, chwilę razem przesmażyć. Do mięsa mielonego dodać cebulę z czosnkiem, żółtko, rosół / bulion drobiowy (gdy mięso jest suche), dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku. 

Przełożyć część ciasta na stolnicę, dokładnie wyrobić. Rozwałkować cienki placek, w koło o średnicy nieco większej od formy do pierożków. Zrobić małe wgłębienia palcem, w każde nakładać po troszkę farszu. Przykryć drugim płatem ciasta, docisnąć delikatnie wałkiem, aż pierożki zaczną się rozdzielać. Oderwać brzegi ciasta, odwrócić formę z pierożkami, delikatnie potrząsając wysypać je na stolnicę. Gotowe układać na bawełnianej ściereczce. Przykryć jeśli nie będą gotowane od razu, aby nie obeschły. Gotować w osolonej wodzie. Podawać z rosołem / bulionem drobiowym posypane drobno pokrojonym szczypiorkiem .

 

Wykonanie w Thermomixie:

Przygotowanie ciasta tutaj.

Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć obrane: cebulę (pokrojoną na kawałki ) oraz czosnek, rozdrobnić 5 sekund/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Dodać olej, dusić 3 minut/120ºC/obr. 2. Dodać mięso mielone, żółtko, rosół / bulion drobiowy (gdy mięso jest suche), doprawić solą (0,25-05 łyżeczki) i pieprzem (0,25 łyżeczki), wymieszać 10 sekund/obr. 5. 

Przełożyć część ciasta na stolnicę, dokładnie wyrobić. Rozwałkować cienki placek, w koło o średnicy nieco większej od formy do pierożków. Zrobić małe wgłębienia palcem, w każde nakładać po troszkę farszu. Przykryć drugim płatem ciasta, docisnąć delikatnie wałkiem, aż pierożki zaczną się rozdzielać. Oderwać brzegi ciasta, odwrócić formę z pierożkami, delikatnie potrząsając wysypać je na stolnicę. Gotowe układać na bawełnianej ściereczce. Przykryć jeśli nie będą gotowane od razu, aby nie obeschły. Gotować w osolonej wodzie. Podawać z rosołem / bulionem drobiowym posypane drobno pokrojonym szczypiorkiem .

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: