#pierogi, #dania główne, #kuchnia rosyjska, #cebula, #czosnek, #mięso mielone, #olej, #szczypiorek, #Thermomix
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Pyszna alternatywa dla makaronu podawanego z bulionem.
Przepis znalazłam na stronie https://aniagotuje.pl/.
Na pewno będę do niego często wracać ;)
Odrobine go przerobiłam.
Ciasto:
składniki tutaj
Farsz:
250 g mięsa mielonego
1 mała cebula
sól
pieprz czarny mielony
2 - 3 ząbki czosnku
1 żółtko
25 ml rosołu / bulionu drobiowego (opcjonalnie)
1 łyżka oleju do smażenia
Dodatkowo:
rosołu / bulionu drobiowego
szczypiorek
Wykonanie tradycyjne:
Przygotowanie ciasta tutaj.
Cebulę obrać, drobno pokroić, zeszklić na oleju. Dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek / drobno posiekany, chwilę razem przesmażyć. Do mięsa mielonego dodać cebulę z czosnkiem, żółtko, rosół / bulion drobiowy (gdy mięso jest suche), dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Przełożyć część ciasta na stolnicę, dokładnie wyrobić. Rozwałkować cienki placek, w koło o średnicy nieco większej od formy do pierożków. Zrobić małe wgłębienia palcem, w każde nakładać po troszkę farszu. Przykryć drugim płatem ciasta, docisnąć delikatnie wałkiem, aż pierożki zaczną się rozdzielać. Oderwać brzegi ciasta, odwrócić formę z pierożkami, delikatnie potrząsając wysypać je na stolnicę. Gotowe układać na bawełnianej ściereczce. Przykryć jeśli nie będą gotowane od razu, aby nie obeschły. Gotować w osolonej wodzie. Podawać z rosołem / bulionem drobiowym posypane drobno pokrojonym szczypiorkiem .
Wykonanie w Thermomixie:
Przygotowanie ciasta tutaj.
Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć obrane: cebulę (pokrojoną na kawałki ) oraz czosnek, rozdrobnić 5 sekund/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Dodać olej, dusić 3 minut/120ºC/obr. 2. Dodać mięso mielone, żółtko, rosół / bulion drobiowy (gdy mięso jest suche), doprawić solą (0,25-05 łyżeczki) i pieprzem (0,25 łyżeczki), wymieszać 10 sekund/obr. 5.
Przełożyć część ciasta na stolnicę, dokładnie wyrobić. Rozwałkować cienki placek, w koło o średnicy nieco większej od formy do pierożków. Zrobić małe wgłębienia palcem, w każde nakładać po troszkę farszu. Przykryć drugim płatem ciasta, docisnąć delikatnie wałkiem, aż pierożki zaczną się rozdzielać. Oderwać brzegi ciasta, odwrócić formę z pierożkami, delikatnie potrząsając wysypać je na stolnicę. Gotowe układać na bawełnianej ściereczce. Przykryć jeśli nie będą gotowane od razu, aby nie obeschły. Gotować w osolonej wodzie. Podawać z rosołem / bulionem drobiowym posypane drobno pokrojonym szczypiorkiem .
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave