rondel

#ciasteczka, #desery, #pierniczki, #przyprawa do piernika, #soda oczyszczona, #miód, #kakao, #polewa, #masło, #Thermomix

19 grudnia 2025

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Pierniczki nadziewane 

Przepyszne pierniczki z dużą ilością nadzienia, u mnie w polewie czekoladowej.

Przepis znalazłam na stronie https://aniagotuje.pl/.

Trzeba robić od razu z podwójnej porcji, bo tak szybko znikają ;)

Składniki

  • 320 mąki pszennej

  • 1 jajko

  • 40 g cukru pudru (sposób przygotowania tutaj)

  • 55 g miękkiego masła

  • 165 g płynnego miodu

  • 5 g kakao

  • 20 g przyprawy do piernika 

  •  1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej

  • marmolada / powidła śliwkowe (sposób przygotowania tutaj)

  • polewa czekoladowa (opcjonalnie, sposób przygotowania tutaj)

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

W misce wymieszać mąkę z cukrem pudrem, kakaem, przyprawą do piernika i sodą oczyszczoną. Dodać płynny miód, miękkie masło oraz jajko, zagnieść ciasto. (Powinno być jednolite w przekroju.) Owinąć folią spożywczą, odstawić na godzinę do lodówki. Rozwałkować  na oprószonej mąką stolnicy na grubość około 2 - 3 mm. Wycinać kształty. Na środek jednego wykrojonego pierniczka nałożyć pół łyżeczki marmolady / powideł śliwkowych. Przykryć drugim wykrojonym kawałkiem ciasta, lekko dociskając brzegi. Tak postępować ze wszystkimi pierniczkami. Układać gotowe na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C (termoobieg) 10 - 15 minut. Można polać polewą czekoladową

 

Wykonanie w Thermomixie:

Do naczynia miksującego wbić jajko, dodać miękkie masło, cukier puder, płynny miód, mąkę, sodę oczyszczoną, kakao i przyprawę do piernika, wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Owinąć folią spożywczą, odstawić na godzinę do lodówki. Rozwałkować  na oprószonej mąką stolnicy na grubość około 2 - 3 mm. Wycinać kształty. Na środek jednego wykrojonego pierniczka nałożyć pół łyżeczki marmolady / powideł śliwkowych. Przykryć drugim wykrojonym kawałkiem ciasta, lekko dociskając brzegi. Tak postępować ze wszystkimi pierniczkami. Układać gotowe na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C (termoobieg) 10 - 15 minut. Można polać polewą czekoladową

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: