#ciasteczka, #desery, #pierniczki, #przyprawa do piernika, #soda oczyszczona, #miód, #kakao, #polewa, #masło, #Thermomix
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Przepyszne pierniczki z dużą ilością nadzienia, u mnie w polewie czekoladowej.
Przepis znalazłam na stronie https://aniagotuje.pl/.
Trzeba robić od razu z podwójnej porcji, bo tak szybko znikają ;)
320 mąki pszennej
1 jajko
40 g cukru pudru (sposób przygotowania tutaj)
55 g miękkiego masła
165 g płynnego miodu
5 g kakao
20 g przyprawy do piernika
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
marmolada / powidła śliwkowe (sposób przygotowania tutaj)
polewa czekoladowa (opcjonalnie, sposób przygotowania tutaj)
Wykonanie tradycyjne:
W misce wymieszać mąkę z cukrem pudrem, kakaem, przyprawą do piernika i sodą oczyszczoną. Dodać płynny miód, miękkie masło oraz jajko, zagnieść ciasto. (Powinno być jednolite w przekroju.) Owinąć folią spożywczą, odstawić na godzinę do lodówki. Rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na grubość około 2 - 3 mm. Wycinać kształty. Na środek jednego wykrojonego pierniczka nałożyć pół łyżeczki marmolady / powideł śliwkowych. Przykryć drugim wykrojonym kawałkiem ciasta, lekko dociskając brzegi. Tak postępować ze wszystkimi pierniczkami. Układać gotowe na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C (termoobieg) 10 - 15 minut. Można polać polewą czekoladową.
Wykonanie w Thermomixie:
Do naczynia miksującego wbić jajko, dodać miękkie masło, cukier puder, płynny miód, mąkę, sodę oczyszczoną, kakao i przyprawę do piernika, wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Owinąć folią spożywczą, odstawić na godzinę do lodówki. Rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na grubość około 2 - 3 mm. Wycinać kształty. Na środek jednego wykrojonego pierniczka nałożyć pół łyżeczki marmolady / powideł śliwkowych. Przykryć drugim wykrojonym kawałkiem ciasta, lekko dociskając brzegi. Tak postępować ze wszystkimi pierniczkami. Układać gotowe na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C (termoobieg) 10 - 15 minut. Można polać polewą czekoladową.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: