Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Wykonanie tradycyjne:
Kaszę ugotować w osolonej wodzie (pod przykryciem 15 minut, na 1 szklankę kaszy, dajemy 2 szklanki wody). Cebulę drobno pokroić, zeszklić na maśle. Z boczku zdjąć skórę, pokroić w kostkę, przesmażyć, aż będą skwarki. Do miski wrzucić kaszę, cebulę z masłem, skwarki z boczku wraz z wytopionym tłuszczem. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Przełożyć część ciasta na stolnicę i dokładnie wyrobić. Rozwałkować cienki placek, szklanką wycinać łazanki. Na każdą nakładać łyżeczką farsz. Skleić dokładnie brzegi. Gotowe układać na ściereczce. Przykryć jeśli nie będą gotowane od razu, aby nie obeschły. Gotować w osolonej wodzie. Po ugotowaniu polać roztopionym masłem, aby się nie kleiły.
Ciasto:
Sposób wykonania tutaj.
Farsz:
szklanka kaszy jęczmiennej
2 szklanki wody
1 cebula
kawałek boczku wędzonego
sól
pieprz czarny mielony
Dodatkowo:
roztopione masło do polania (1/4 kostki)
Nie ma to jak domowe pierożki na obiad.
Tym razem w wersji z kaszą ;)
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
#pierogi, #dania główne, #kasza jęczmienna, #cebula, #boczek