#pierogi, #dania główne, #kasza jęczmienna, #cebula, #boczek
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Nie ma to jak domowe pierożki na obiad.
Tym razem w wersji z kaszą.
Przepis na farsz dostałam od Teściowej ;)
Ciasto:
Sposób wykonania tutaj.
Farsz:
szklanka kaszy jęczmiennej
2 szklanki wody
1 cebula
kawałek boczku wędzonego
sól
pieprz czarny mielony
Dodatkowo:
roztopione masło do polania (1/4 kostki)
Wykonanie tradycyjne:
Kaszę ugotować w osolonej wodzie (pod przykryciem 15 minut, na 1 szklankę kaszy, dajemy 2 szklanki wody). Cebulę obrać, drobno pokroić, zeszklić na maśle. Z boczku zdjąć skórę, pokroić w kostkę, przesmażyć, aż będą skwarki. Do miski wrzucić kaszę, cebulę z masłem, skwarki z boczku wraz z wytopionym tłuszczem. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Przygotowanie ciasta tutaj.
Przełożyć część ciasta na stolnicę i dokładnie wyrobić. Rozwałkować cienki placek, szklanką wycinać łazanki. Na każdą nakładać łyżeczką farsz. Skleić dokładnie brzegi. Gotowe układać na ściereczce. Przykryć jeśli nie będą gotowane od razu, aby nie obeschły. Gotować w osolonej wodzie. Po ugotowaniu polać roztopionym masłem, aby się nie kleiły.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: