rondel

#pierogi, #dania główne, #kasza jęczmienna, #cebula, #boczek, #Thermomix

27 listopada 2020

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Pierogi z kaszą jęczmienną

Nie ma to jak domowe pierożki na obiad.

Tym razem w wersji z kaszą.

Przepis na farsz dostałam od Teściowej ;)

Składniki

Ciasto:

Sposób wykonania tutaj.

 

Farsz:

  • 1 szklanka kaszy jęczmiennej

  • 2 szklanki wody

  • 1 cebula

  • kawałek boczku wędzonego

  • sól

  • pieprz czarny mielony

  • 1 łyżeczka masła

 

Dodatkowo:

  • roztopione masło do polania (1/4 kostki)

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Kaszę ugotować w osolonej wodzie (pod przykryciem 15 minut, na 1 szklankę kaszy, dajemy 2 szklanki wody). Cebulę obrać, drobno pokroić, zeszklić na maśle. Z boczku zdjąć skórę, pokroić w kostkę, przesmażyć, aż będą skwarki. Do miski wrzucić kaszę, cebulę z masłem, skwarki z boczku wraz z wytopionym tłuszczem. Doprawić solą i pieprzem do smaku. 

Przygotowanie ciasta tutaj.

Przełożyć część ciasta na stolnicę i dokładnie wyrobić. Rozwałkować cienki placek, szklanką wycinać łazanki. Na każdą nakładać łyżeczką farsz. Skleić dokładnie brzegi. Gotowe układać na ściereczce. Przykryć jeśli nie będą gotowane od razu, aby nie obeschły. Gotować w osolonej wodzie. Po ugotowaniu polać roztopionym masłem, aby się nie kleiły. 

 

Wykonanie w Thermomixie:

Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać wodę (0,5 litra), dodać 1,5 łyżeczki soli. Włożyć koszyczek, odważyć do niego kaszę jęczmienną, gotować 15 minut/100°C/obr. 4 . Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki. Kaszę przełożyć do innego naczynia, wymieszać dokładnie kopystką.  Do naczynia miksującego włożyć obraną i pokrojoną na kawałki cebulę, rozdrobnić 5 sekund/obr. 5. Zgarnąć ją kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dodać masło, dusić 3 minuty/120°C/obr. 1. Z boczku zdjąć skórę, pokroić w kostkę, przesmażyć, aż będą skwarki. Do miski wrzucić kaszę, cebulę z masłem, skwarki z boczku wraz z wytopionym tłuszczem. Doprawić solą i pieprzem do smaku. 

Przygotowanie ciasta tutaj.

Przełożyć część ciasta na stolnicę i dokładnie wyrobić. Rozwałkować cienki placek, szklanką wycinać łazanki. Na każdą nakładać łyżeczką farsz. Skleić dokładnie brzegi. Gotowe układać na ściereczce. Przykryć jeśli nie będą gotowane od razu, aby nie obeschły. Gotować w osolonej wodzie. Po ugotowaniu polać roztopionym masłem, aby się nie kleiły. 

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: