Media Społecznościowe:

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Galeria

Wykonanie tradycyjne:

Kaszę ugotować w osolonej wodzie (pod przykryciem 15 minut, na 1 szklankę kaszy, dajemy 2 szklanki wody). Cebulę drobno pokroić, zeszklić na maśle. Boczek pokroić w kostkę, przesmażyć, aż będą skwarki. Do miski wrzucić kaszę, cebulę z masłem, skwarki z boczku wraz z wytopionym tłuszczem.  Doprawić solą i pieprzem do smaku. 

Przełożyć część ciasta na stolnicę i dokładnie wyrobić. Rozwałkować cienki placek, szklanką wycinać łazanki. Na każdą nakładać łyżeczką farsz. Skleić dokładnie brzegi. Gotowe układać na ściereczce. Przykryć jeśli nie będą gotowane od razu, aby nie obeschły. Gotować w osolonej wodzie. Po ugotowaniu polać roztopionym masłem, aby się nie kleiły. 

Sposób przygotowania

Ciasto:

Sposób wykonania tutaj.

Farsz:

  • szklanka kaszy jęczmiennej

  • 2 szklanki wody

  • cebula

  • kawałek boczku wędzonego

  • sól

  • pieprz

Dodatkowo:

  • roztopione masło do polania (1/4 kostki)

Składniki

Nie ma to jak domowe pierożki na obiad.

Tym razem w wersji z kaszą ;)

Pierogi z kaszą jęczmienną

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

NAJNOWSZE PRZEPISY

27 listopada 2020

#pierogi, #dania główne, #kasza, #cebula, #boczek

rondel