rondel

#pierogi, #dania główne, #cebula, #czosnek, #mięso mielone, #Thermomix

02 października 2020

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Pierogi z mięsem

Nie ma to jak domowe pierożki na obiad.

Tym razem w wersji z mięsem ;)

Składniki

Ciasto:

składniki tutaj 

 

Farsz:

  • 0,5 opakowania mięsa mielonego

  • 1 cebula

  • sól

  • pieprz czarny mielony

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 łyżka masła

 

Dodatkowo:

  • roztopione masło do polania (1/4 kostki)

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Przygotowanie ciasta tutaj.

Cebulę obrać, drobno pokroić, zeszklić na maśle. Dodać do niej mięso, przesmażyć, aż będzie dobre. Dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Całość delikatnie zblendować.

Przełożyć część ciasta na stolnicę, dokładnie wyrobić. Rozwałkować cienki placek, szklanką wycinać koła. Na każde nakładać łyżeczką farsz. Skleić dokładnie brzegi. Gotowe układać na bawełnianej ściereczce. Przykryć jeśli nie będą gotowane od razu, aby nie obeschły. Gotować w osolonej wodzie. Po ugotowaniu polać roztopionym masłem, aby się nie kleiły. 

 

Wykonanie w Thermomixie:

Przygotowanie ciasta tutaj.

Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć obrane: cebulę (pokrojoną na kawałki ) oraz czosnek, rozdrobnić 5 sekund/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Dodać masło i mięso mielone, dusić 5 minut/120ºC/obr. 2. Doprawić solą (0,25-05 łyżeczki) i pieprzem (0,25 łyżeczki), wymieszać 10 sekund/obr. 5. 

Przełożyć część ciasta na stolnicę, dokładnie wyrobić. Rozwałkować cienki placek, szklanką wycinać koła. Na każde nakładać łyżeczką farsz. Skleić dokładnie brzegi. Gotowe układać na bawełnianej ściereczce. Przykryć jeśli nie będą gotowane od razu, aby nie obeschły. Gotować w osolonej wodzie. Po ugotowaniu polać roztopionym masłem, aby się nie kleiły. 

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: