#napoje, #cukier waniliowy, #cynamon, #kardamon, #imbir, #gałka muszkatołowa, #puree
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Pyszna kawa z dodatkiem puree z dyni.
Idealna na jesienne i zimowe dnie :)
Przepis znalazłam na stronie https://www.mniammniam.com/.
125 ml mleka
50 g puree z pieczonej dyni
25 - 50 ml świeżo zaparzonego espresso
0,5 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego (sposób przygotowania tutaj)
szczypta cynamonu
szczypta mielonego kardamonu
szczypta mielonej gałki muszkatołowej
szczypta mielonego imbiru
Wykonanie tradycyjne:
Do rondelka wlać mleko, dodać cukry, puree z dyni, cynamon, kardamon, gałkę muszkatołową i imbir. Dokładnie wymieszać, podgrzać. Podgrzane składniki zmiksować blenderem ręcznym typu żyrafa, aż powstanie lekka piana. Przecedzić, jeszcze raz zmiksować. Przelać do kubka, wlać wąskim strumieniem gorące espresso. Podawać od razu.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: