rondel

#racuchy, #desery, #drożdże, #dżem, #marmolada, #nutella, #olej, #cukier puder, #Thermomix

11 września 2020

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Racuchy drożdżowe 

Racuchy dzieci uwielbiają w każdej postaci.

Przepis znalazłam na stronie https://cookidoo.pl/ - u mnie bez jabłek.

Składniki

  • 250 ml ciepłego mleka

  • 2 jajka

  • 50 g cukru

  • 50 g oleju + do smażenia

  • 30 g świeżych drożdży

  • 300 g mąki pszennej

  • szczypta soli

  • dżem / marmolada / domowa nutella (sposób przygotowania tutaj) / cukier puder (sposób przygotowania tutaj)

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą. Po środku zrobić wgłębienie do którego pokruszyć drożdże. Zasypać wszystko cukrem i zalać połową ciepłego mleka. Odstawić na 15 minut. Po tym czasie dodać resztę mleka, jajka, olej, dokładnie wymieszać. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Na rozgrzaną i natłuszczoną patelnię nakładać porcje ciasta. Smażyć na złoty kolor z obydwu stron. Podawać z tym na co mamy ochotę.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać ciepłe mleko, dodać jajka, cukier, olej, pokruszone drożdże, mąkę i sól, wyrobić 2 minuty/funkcja wyrabianie (ikona kłosa). Ciasto przełożyć do innego naczynia, przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Na rozgrzaną i natłuszczoną patelnię nakładać porcje ciasta. Smażyć na złoty kolor z obydwu stron. Podawać z tym na co mamy ochotę.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: