rondel

#racuchy, #desery, #drożdże, #dżem, #marmolada, #nutella, #cukier puder, #olej, #Thermomix

15 stycznia 2021

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Racuchy drożdżowe II

Miałam ochotę na racuchy, ale nie takie zwykłe tylko drożdżowe.

Przepis znalazłam na stronie http://www.mojewypieki.com/.

Troszkę go przerobiłam ;)

Składniki

  • 250 ml mleka

  • 1 jajko

  • 20 g cukru (1,5 łyżki)

  • 25 g świeżych drożdży

  • 250 g mąki pszennej

  • szczypta soli

  • olej do smażenia

  • dżem / marmolada / domowa nutella (sposób przygotowania tutaj) / cukier puder (sposób przygotowania tutaj)

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą. Po środku zrobić wgłębienie do którego pokruszyć drożdże. Zasypać wszystko cukrem i zalać połową ciepłego mleka. Odstawić na 10-15 minut. Po tym czasie dodać resztę mleka, jajko i dokładnie wymieszać. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Na rozgrzaną i natłuszczoną patelnię nakładać porcje ciasta. Smażyć na złoty kolor z obydwu stron. Podawać z tym na co mamy ochotę.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać mleko, dodać jajko, cukier, pokruszone drożdże, mąkę i sól, wyrobić 2 minuty/funkcja wyrabianie (ikona kłosa). Ciasto przełożyć do innego naczynia, przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Na rozgrzaną i natłuszczoną patelnię nakładać porcje ciasta. Smażyć na złoty kolor z obydwu stron. Podawać z tym na co mamy ochotę.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: