Media Społecznościowe:

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Galeria

Wykonanie tradycyjne:

Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą. Po środku zrobić wgłębienie do którego pokruszyć drożdże. Zasypać wszystko cukrem i zalać połową ciepłego mleka. Odstawić na 10-15 minut. Po tym czasie dodać resztę mleka, jajko i dokładnie wymieszać. Odstawić na 1-1,5 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Smażyć na rozgrzanym oleju (niezbyt mocno, aby zdążyły się upiec w środku). Podawać z tym na co mamy ochotę.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać jajko, cukier, pokruszone drożdże, mąkę i sól, wyrobić 2 minuty/funkcja wyrabianie (ikona kłosa). Odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Smażyć na rozgrzanym oleju (niezbyt mocno, aby zdążyły się upiec w środku). Podawać z tym na co mamy ochotę.

Sposób przygotowania

  • 250 ml mleka

  • 1 jajko

  • 20 g cukru (1,5 łyżki)

  • 25 g świeżych drożdży

  • 250 g mąki pszennej

  • szczypta soli

  • dżem / marmolada / domowa nutella (sposób wykonania tutaj) / cukier puder

Składniki

Miałam ochotę na racuchy, ale nie takie zwykłe tylko drożdżowe.

Przepis znalazłam na stronie http://www.mojewypieki.com/.

Troszkę go przerobiłam ;)

Racuchy drożdżowe II

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

NAJNOWSZE PRZEPISY

15 stycznia 2021

#racuchy, #desery, #drożdże, #dżem, #marmolada, #nutella, #Thermomix

rondel