rondel

#racuchy, #desery, #kefir, #maślanka, #dżem, #marmolada, #nutella, #soda oczyszczona, #olej, #cukier puder, #Thermomix

28 września 2020

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Racuchy na kefirze i maślance

Małe, słodkie co nieco idealne na podwieczorek.

Przepis znalazłam na stronie https://cookidoo.pl/.

Odrobine go przerobiłam ;)

Składniki

  • 3 jajka

  • szczypta soli

  • 150 g kefiru

  • 300 g maślanki

  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej

  • 50 g cukru

  • 390 g mąki pszennej

  • dżem / marmolada / domowa nutella (sposób przygotowania tutaj) / cukier puder (sposób przygotowania tutaj)

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Białka oddzielić od żółtek. W jednej misce białka ubić z odrobiną soli na sztywną pianę. W drugiej misce dokładnie wymieszać kefir, maślankę, żółtka, mąkę, sodę i cukier. Dodać pianę z białek, delikatnie wymieszać na jednolitą masę. Na rozgrzaną i natłuszczoną patelnię nakładać porcje ciasta. Smażyć na złoty kolor z obydwu stron. Podawać z tym na co mamy ochotę.

 

Wykonanie na Thermomixie:

Białka oddzielić od żółtek. Założyć motylek. Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać białka, dodać sól, ubić na sztywną pianę 1,5 minuty/obr. 3,5. Pianę z białek przełożyć do osobnego naczynia. Zdjąć motylek. Do naczynia miksującego dać kefir, maślankę, żółtka, mąkę, sodę i cukier. Wymieszać 1 minuta/obr. 6. Przelać do naczynia z pianą z białek, delikatnie wymieszać na jednolitą masę. Na rozgrzaną i natłuszczoną patelnię nakładać porcje ciasta. Smażyć na złoty kolor z obydwu stron. Podawać z tym na co mamy ochotę.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: