#racuchy, #desery, #kefir, #maślanka, #dżem, #marmolada, #nutella, #soda oczyszczona, #olej, #cukier puder, #Thermomix
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Małe, słodkie co nieco idealne na podwieczorek.
Przepis znalazłam na stronie https://cookidoo.pl/.
Odrobine go przerobiłam ;)
Wykonanie tradycyjne:
Białka oddzielić od żółtek. W jednej misce białka ubić z odrobiną soli na sztywną pianę. W drugiej misce dokładnie wymieszać kefir, maślankę, żółtka, mąkę, sodę i cukier. Dodać pianę z białek, delikatnie wymieszać na jednolitą masę. Na rozgrzaną i natłuszczoną patelnię nakładać porcje ciasta. Smażyć na złoty kolor z obydwu stron. Podawać z tym na co mamy ochotę.
Wykonanie na Thermomixie:
Białka oddzielić od żółtek. Założyć motylek. Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać białka, dodać sól, ubić na sztywną pianę 1,5 minuty/obr. 3,5. Pianę z białek przełożyć do osobnego naczynia. Zdjąć motylek. Do naczynia miksującego dać kefir, maślankę, żółtka, mąkę, sodę i cukier. Wymieszać 1 minuta/obr. 6. Przelać do naczynia z pianą z białek, delikatnie wymieszać na jednolitą masę. Na rozgrzaną i natłuszczoną patelnię nakładać porcje ciasta. Smażyć na złoty kolor z obydwu stron. Podawać z tym na co mamy ochotę.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: