rondel

#racuchy, #desery, #maślanka, #śmietana 18 %, #dżem, #marmolada, #cukier puder, #nutella, #olej, #Thermomix

31 maja 2021

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Racuchy na maślance, śmietanie i mleku

Pyszne i szybkie racuchy ;)

#przepis autorski

Składniki

Na 45 sztuk:

  • 1 jajko

  • 3 łyżki cukru

  • 250 g mąki pszennej

  • szklanka mleka

  • szklanka maślanki

  • 3 czubate łyżki śmietany 18 %

  • olej do smażenia

  • dżem / marmolada / domowa nutella (sposób wykonania tutaj) / cukier puder (sposób przygotowania tutaj)

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

W misce dokładnie wymieszać mleko, maślankę, śmietanę 18 %, jajko, mąkę i cukier. Na rozgrzaną i natłuszczoną patelnię nakładać porcje ciasta. Smażyć na złoty kolor z obydwu stron. Podawać z tym na co mamy ochotę.

 

Wykonanie na Thermomixie:

Do czystego i suchego naczynia miksującego dać mleko, maślankę, śmietanę 18 %, jajko, mąkę i cukier. Wymieszać 1 minuta/obr. 6. Ciasto przelać do innego naczynia. Na rozgrzaną i natłuszczoną patelnię nakładać porcje ciasta. Smażyć na złoty kolor z obydwu stron. Podawać z tym na co mamy ochotę.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: