rondel

#racuchy, #desery, #maślanka, #dżem, #marmolada, #cukier puder, #nutella, #proszek do pieczenia, #soda oczyszczona, #śmietana 18 %, #olej, #Thermomix

07 lutego 2022

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Racuchy na maślance, śmietanie i mleku II

Pyszne racuchy, w sam raz na wykorzystanie resztek z lodówki ;)

#przepis autorski

Składniki

  • 1 jajko

  • 3 łyżki cukru

  • 220 g mąki pszennej

  • 0,5 szklanki mleka

  • 1 szklanka maślanki

  • 0,5 szklanki śmietany 18 %

  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej

  • olej do smażenia

  • dżem / marmolada / domowa nutella (sposób przygotowania tutaj) / cukier puder (sposób przygotowania tutaj)

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

W misce dokładnie wymieszać mleko, maślankę, śmietanę 18 %, jajko, mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i cukier. Na rozgrzaną i natłuszczoną patelnię nakładać porcje ciasta. Smażyć na złoty kolor z obydwu stron. Podawać z tym na co mamy ochotę.

 

Wykonanie na Thermomixie:

Do czystego i suchego naczynia miksującego dać mleko, maślankę, śmietanę 18 %, jajko, mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i cukier. Wymieszać 1 minutę/obr. 6. Ciasto przelać do innego naczynia. Na rozgrzaną i natłuszczoną patelnię nakładać porcje ciasta. Smażyć na złoty kolor z obydwu stron. Podawać z tym na co mamy ochotę.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: