rondel

#ciasta, #desery, #krakersy, #kokos, #cukier waniliowy, #mąka ziemniaczana, #Thermomix

24 sierpnia 2024

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Rafaello na krakersach 

Dość długo zabierałam się za wypróbowanie tego przepisu i teraz  żałuję.

Super połączenie smaku słodkiego i słonego.

Przepis znalazłam na stronie https://cookidoo.pl/.

Na pewno będę do niego wracać ;)

Składniki

  • 500 g mleka

  • 160 - 200 g cukru

  • 200 g wiórków kokosowych

  • 3 żółtka

  • 1 łyżeczka cukru waniliowego (sposób przygotowania tutaj)

  • 50 g mąki ziemniaczanej

  • 50 g mąki pszennej

  • 250 g masła

  • 20 krakersów

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Żółtka utrzeć z cukrem waniliowym i 5 łyżkami cukru. Następnie dodać przesiane mąki, wymieszać. Do masy wlać szklankę mleka, wymieszać energicznie, aby nie powstały grudki. Resztę mleka zagotować z pozostałym cukrem. Dodać do niego wcześniej przygotowaną masę, cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia. Gotowy budyń zdjąć z ognia, dodać masło pokrojone na kawałki oraz  100 g wiórków kokosowych, bardzo dokładnie wymieszać. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia, na nim ułożyć połowę krakersów, na nie wylać połowę masy kokosowej, na powierzchni ułożyć pozostałe krakersy, wylać pozostałą ilość masy kokosowej, wierzch posypać pozostałymi wiórkami kokosowymi. Odstawić do lodówki na całą noc. Ciasto Rafaello podawać schłodzone jako deser.
 

Wykonanie w Thermomixie:

Do czystego i suchego naczynia założyć motylek. Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać cukry, 100 g wiórków kokosowych, żółtka, mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną, gotować 13 minut/90°C/obr. 1. Dodać masło pokrojone na kawałki, podgrzać 4 minuty/80°C/obr. 2. Zdjąć motylek. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej 100 g wiórków kokosowych, odstawić. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia, na nim ułożyć krakersy, na nie wylać 0,5 masy kokosowej, na powierzchni ułożyć pozostałe krakersy, wylać pozostałą ilość masy kokosowej, wierzch posypać odważonymi wiórkami kokosowymi. Odstawić do lodówki na całą noc. Ciasto Rafaello podawać schłodzone jako deser.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: