#ciasta, #desery, #krakersy, #kokos, #cukier waniliowy, #mąka ziemniaczana, #Thermomix
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Dość długo zabierałam się za wypróbowanie tego przepisu i teraz żałuję.
Super połączenie smaku słodkiego i słonego.
Przepis znalazłam na stronie https://cookidoo.pl/.
Na pewno będę do niego wracać ;)
500 g mleka
160 - 200 g cukru
200 g wiórków kokosowych
3 żółtka
1 łyżeczka cukru waniliowego (sposób przygotowania tutaj)
50 g mąki ziemniaczanej
50 g mąki pszennej
250 g masła
20 krakersów
Wykonanie tradycyjne:
Wykonanie w Thermomixie:
Do czystego i suchego naczynia założyć motylek. Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać cukry, 100 g wiórków kokosowych, żółtka, mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną, gotować 13 minut/90°C/obr. 1. Dodać masło pokrojone na kawałki, podgrzać 4 minuty/80°C/obr. 2. Zdjąć motylek. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej 100 g wiórków kokosowych, odstawić. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia, na nim ułożyć krakersy, na nie wylać 0,5 masy kokosowej, na powierzchni ułożyć pozostałe krakersy, wylać pozostałą ilość masy kokosowej, wierzch posypać odważonymi wiórkami kokosowymi. Odstawić do lodówki na całą noc. Ciasto Rafaello podawać schłodzone jako deser.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: