rondel

#rogaliki, #desery, #marmolada, #cukier puder, #cukier waniliowy, #śmietana 18 %, #drożdże

05 listopada 2021

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Rogaliki krucho-drożdżowe z marmoladą  IV

Pyszne rogaliki, które bardzo szybko znikają.

Przepis ze strony https://smakolykibereniki.blogspot.com/.

Odrobinę go przerobiłam ;)

Składniki

Na 32 sztuki:

  • 500 g mąki pszennej

  • 40 g świeżych drożdży

  • 100 g cukru

  • 2 łyżki cukru waniliowego (sposób przygotowania tutaj)

  • szczypta soli

  • 120 g śmietany 18 %

  • 160 g masła

  • 2 jajka + 1 do posmarowania

  • cukier puder do oprószenia (sposób przygotowania tutaj)

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Drożdże rozkruszyć, następnie rozetrzeć z cukrami. Przesiać mąkę, wymieszać z solą, dodać do nich tłuszcz, posiekać dokładnie nożem. Wlać drożdże, jajka, dodać śmietanę 18 %. Dokładnie wyrobić. Wyrobione ciasto podzielić na 4 części. Każdą z nich rozwałkować na grubość około 0,5 cm. Następnie podzielić na 8 części. Na każdy trójkącik dać trochę marmolady, zawinąć. Gotowe rogaliki układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Przed włożeniem do piekarnika posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w 180°C (termoobieg) na złoty kolor. Gorące rogaliki oprószyć cukrem pudrem.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: