rondel

#rogaliki, #desery, #marmolada, #serek homogenizowany, #cukier puder, #cukier waniliowy, #margaryna, #Thermomix

18 września 2020

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Rogaliki miniaturki

Ochota na małe co nieco mnie nie odpuszcza.

I tak powstał przepis na proste rogaliki miniaturki, które u mnie zamieniły się w  pierożki ;)

#przepis autorski

Składniki

  • 250 g margaryny / masła

  • 2 serki homogenizowane Danio (po 140 g każdy)

  • 380 g mąki pszennej

  • 2 łyżeczki cukru waniliowego (sposób przygotowania tutaj)

  • marmolada

  • cukier puder do oprószenia (sposób przygotowania tutaj)

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Przesiać mąkę, dodać do niej tłuszcz, posiekać dokładnie nożem. Dodać cukier i serki Danio, zagnieść ciasto. Owinąć folią spożywczą, odstawić na 2 godziny do lodówki. Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na grubość około 5 mm. Wycinać kółka. Na środek każdego z nich położyć po trochę marmolady, zlepić brzegi jak pierogi. Gotowe rogaliki układać na posmarowanej tłuszczem blasze. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (termoobieg) około 20 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Do czystego i suchego naczynia miksującego dać serki Danio, miękkie masło/margarynę, cukier waniliowy i mąkę, wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Owinąć folią spożywczą, odstawić na 2 godziny do lodówki. Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na grubość około 5 mm. Wycinać kółka. Na środek każdego z nich położyć po trochę marmolady, zlepić brzegi jak pierogi. Gotowe rogaliki układać na posmarowanej tłuszczem blasze. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (termoobieg) około 20 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: