rondel

#sałatka, #kurczak, #czosnek, #gyros, #cebula, #majonez, #ketchup, #kapusta pekińska, #papryka, #ogórki kiszone, #kukurydza, #inne, #olej, #Thermomix

04 września 2020

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Sałatka warstwowa

Mi osobiście najbardziej smakuje ta sałatka w wersji poniżej, jak wszystkie składniki dokładnie się "przegryzą".

Przepis znalazłam na stronie  https://cookidoo.pl/.

Składniki

  • 2 ząbki czosnku

  • 400 g piersi z kurczaka

  • 1 łyżka przyprawy do gyrosa

  • 20 g oleju 

  • 100 g cebuli

  • 250 kapusty pekińskiej

  • 250 g ogórków kiszonych

  • 250 g czerwonej papryki

  • 300 g kukurydzy

  • 6 łyżek majonezu (sposób przygotowania tutaj)

  • 6 łyżek ketchupu

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Pierś z kurczaka opłukać, osuszyć, usunąć błony, pokroić w kostkę, usmażyć na 10 g oleju z przyprawą do gyrosa. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Cebulę obrać, bardzo drobno posiekać, udusić na 10 g oleju. Ogórki pokroić w drobną kostkę. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki. Kapustę pekińską umyć, porwać na małe kawałki. Kukurydzę odsączyć z zalewy, dodać do reszty składników. Wszystko układać warstwami naprzemiennie, kolejność dowolna. Zalać sosem majonezowo- ketchupowym.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć obrany, czosnek, rozdrobnić 3 sekundy/obr. 8. Czosnek zgarnąć ze ścianek na dno naczynia miksującego. Pierś z kurczaka opłukać, osuszyć, usunąć błony, pokroić w kostkę, dodać do czosnku razem z 10 g oleju oraz przyprawą gyros, wymieszać 15 sekund/obroty wsteczne/obr. 3. Przełożyć do dolnej części przystawki Varoma, odstawić. Do naczynia miksującego wlać wodę, nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze, 15 minut/Varoma/obr.1. Zdjąć przystawkę Varoma, ugotowanego kurczaka przełożyć do dużej miski, odstawić. Umyć naczynie miksujące. Cebulę obrać, pokroić w ćwiartki, wrzucić do naczynia miksującego, rozdrobnić 5 sekund/obr. 5. Cebulę zgarnąć ze ścianek na dno naczynia miksującego. Dodać pozostałe 10 g oleju, dusić 3 minuty/120ºC/obr. 1. Cebulę przełożyć do miski z kurczakiem, odstawić. Do naczynia miksującego włożyć pokrojone na kawałki ogórki kiszone, rozdrobnić 2 sekundy/obr. 5. Przełożyć do miski z sałatką. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki, włożyć do naczynia miksującego, rozdrobnić 5 sekund/obr. 4. Przełożyć do miski z sałatką. Kapustę pekińską umyć, porwać na małe kawałki. Przełożyć do miski z sałatką. Kukurydzę odsączyć z zalewy, dodać do reszty składników. Zalać wszystko sosem majonezowo-ketchupowym.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: