#sałatka, #kurczak, #czosnek, #gyros, #cebula, #majonez, #ketchup, #kapusta pekińska, #papryka, #ogórki kiszone, #kukurydza, #inne, #olej, #Thermomix
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Mi osobiście najbardziej smakuje ta sałatka w wersji poniżej, jak wszystkie składniki dokładnie się "przegryzą".
Przepis znalazłam na stronie https://cookidoo.pl/.
2 ząbki czosnku
400 g piersi z kurczaka
1 łyżka przyprawy do gyrosa
20 g oleju
100 g cebuli
250 kapusty pekińskiej
250 g ogórków kiszonych
250 g czerwonej papryki
300 g kukurydzy
6 łyżek majonezu (sposób przygotowania tutaj)
6 łyżek ketchupu
Wykonanie tradycyjne:
Pierś z kurczaka opłukać, osuszyć, usunąć błony, pokroić w kostkę, usmażyć na 10 g oleju z przyprawą do gyrosa. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Cebulę obrać, bardzo drobno posiekać, udusić na 10 g oleju. Ogórki pokroić w drobną kostkę. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki. Kapustę pekińską umyć, porwać na małe kawałki. Kukurydzę odsączyć z zalewy, dodać do reszty składników. Wszystko układać warstwami naprzemiennie, kolejność dowolna. Zalać sosem majonezowo- ketchupowym.
Wykonanie w Thermomixie:
Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć obrany, czosnek, rozdrobnić 3 sekundy/obr. 8. Czosnek zgarnąć ze ścianek na dno naczynia miksującego. Pierś z kurczaka opłukać, osuszyć, usunąć błony, pokroić w kostkę, dodać do czosnku razem z 10 g oleju oraz przyprawą gyros, wymieszać 15 sekund/obroty wsteczne/obr. 3. Przełożyć do dolnej części przystawki Varoma, odstawić. Do naczynia miksującego wlać wodę, nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze, 15 minut/Varoma/obr.1. Zdjąć przystawkę Varoma, ugotowanego kurczaka przełożyć do dużej miski, odstawić. Umyć naczynie miksujące. Cebulę obrać, pokroić w ćwiartki, wrzucić do naczynia miksującego, rozdrobnić 5 sekund/obr. 5. Cebulę zgarnąć ze ścianek na dno naczynia miksującego. Dodać pozostałe 10 g oleju, dusić 3 minuty/120ºC/obr. 1. Cebulę przełożyć do miski z kurczakiem, odstawić. Do naczynia miksującego włożyć pokrojone na kawałki ogórki kiszone, rozdrobnić 2 sekundy/obr. 5. Przełożyć do miski z sałatką. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki, włożyć do naczynia miksującego, rozdrobnić 5 sekund/obr. 4. Przełożyć do miski z sałatką. Kapustę pekińską umyć, porwać na małe kawałki. Przełożyć do miski z sałatką. Kukurydzę odsączyć z zalewy, dodać do reszty składników. Zalać wszystko sosem majonezowo-ketchupowym.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: