Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Wykonanie tradycyjne:
Przesiać mąkę, dodać do niej tłuszcz, posiekać dokładnie nożem. Dodać żółtka, cukry, proszek do pieczenia, przesiane kakao oraz łyżkę śmietany. Zagnieść ciasto. Gotowe ciasto podzielić na pół. Jedną część owinąć folią spożywczą i schować do zamrażarki. Dno blachy wyłożonej papierem do pieczenia "wykleić" drugą połową. Piekarnik nagrzać do 180ºC (termoobieg). Piec 15 minut.
!Wszystkie składniki na masę serową powinny mieć temperaturę pokojową!
Białka oddzielić od żółtek, odstawić. Miękkie masło utrzeć z cukrami na puszysta masę. Cały czas ucierając dodawać po jednym żółtku. Gdy powstanie jednolita masa dalej ucierając dodawać po łyżce zmielony ser. Na końcu dodać proszek budyniowy. Odstawione białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z masą serową.
Na podpieczony spód (ciepły) wylać masę serową. Na górę zetrzeć ciasto z zamrażalnika. Piekarnik nagrzać do 180ºC (termoobieg). Piec około 60 minut. Po upieczeniu studzić na kratce. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
250 g masła
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego (sposób przygotowania tutaj)
3 żółtka
3 czubate łyżki kakao
1 czubata łyżka śmietany 18 %
Masa serowa:
1 kg sera białego do pieczenia President
1,5 szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 opakowanie budyniu śmietankowego
125 g masła
4 jajka
Dodatkowo:
Od dawna przymierzałam się do klasyki - sernika królewskiego.
Dziś przyszła na niego pora, odrobinę go przerobiłam.
Przepis znalazłam na stronie: https://kuron.com.pl/.
Gorąco polecam ;)
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
#sernik, #ciasta, #desery, #ser biały, #kakao, #proszek do pieczenia, #cukier waniliowy, #śmietana 18 %, #budyń