rondel

#sernik, #ciasta, #desery, #ser biały, #kakao, #proszek do pieczenia, #cukier waniliowy, #śmietana 18 %, #budyń, #cukier puder, #Thermomix

06 grudnia 2020

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Sernik królewski wg. Jakuba Kuronia

Od dawna przymierzałam się do klasyki - sernika królewskiego.

Dziś przyszła na niego pora, odrobinę go przerobiłam ;)

Przepis znalazłam na stronie: https://kuron.com.pl/.

Składniki

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej

  • 250 g masła

  • 1 szklanka cukru

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1 łyżeczka cukru waniliowego (sposób przygotowania tutaj)

  • 3 żółtka

  • 3 czubate łyżki kakao

  • 1 czubata łyżka śmietany 18 %

 

Masa serowa:

  • 1 kg sera białego do pieczenia President

  • 1,5 szklanki cukru

  • 1 opakowanie cukru waniliowego

  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego

  • 125 g masła

  • 4 jajka

 

Dodatkowo:

  • cukier puder do oprószenia  (sposób przygotowania tutaj)

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Przesiać mąkę, dodać do niej tłuszcz, posiekać dokładnie nożem. Dodać żółtka, cukry, proszek do pieczenia, przesiane kakao oraz śmietanę 18 %. Zagnieść ciasto. Gotowe ciasto podzielić na pół. Jedną część owinąć folią spożywczą i schować do zamrażarki. Dno blachy wyłożonej papierem do pieczenia "wykleić" drugą połową. Piekarnik nagrzać do 180ºC (termoobieg). Piec 15 minut.

!Wszystkie składniki na masę serową powinny mieć temperaturę pokojową!

Białka oddzielić od żółtek, odstawić. Miękkie masło utrzeć z cukrami na puszysta masę. Cały czas ucierając dodawać po jednym żółtku. Gdy powstanie jednolita masa dalej ucierając dodawać po łyżce ser biały. Na końcu dodać proszek budyniowy. Odstawione białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z masą serową.

Na podpieczony spód (ciepły) wylać masę serową. Na górę zetrzeć ciasto z zamrażalnika. Piekarnik nagrzać do 180ºC (termoobieg). Piec około 60 minut. Po upieczeniu studzić na kratce. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Do czystego i suchego naczynia miksującego dać mąkę, miękkie masło, cukry, żółtka, kakao, proszek do pieczenia oraz śmietanę 18 %, wymieszać 30 sekund/obr. 5. Ciasto w formie kruszonki przełożyć do miski, zagnieść. Gotowe ciasto podzielić na pół. Jedną część owinąć folią spożywczą i schować do zamrażarki. Dno blachy wyłożonej papierem do pieczenia "wykleić" drugą połową. Piekarnik nagrzać do 180ºC (termoobieg). Piec 15 minut.

!Wszystkie składniki na masę serową powinny mieć temperaturę pokojową!

Białka oddzielić od żółtek, odstawić. Założyć motylek. Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać białka, ubijać 2 minuty/obr. 3.5. Zdjąć motylek. Pianę z białek przełożyć do innego naczynia, odstawić do lodówki. Do naczynia miksującego dać miękkie masło i cukry, zmiksować przy pomocy kopystki 1 minutę/obr. 7. Następnie miksując dalej kolejne 5-10 minut/obr.5 przez otwór w pokrywie naczynia miksującego stopniowo dodawać po kolei żółtka, zmielony ser i proszek budyniowy. Gotową masę serową przełożyć do miski, delikatnie połączyć z odstawioną pianą z białek. 

Na podpieczony spód (ciepły) wylać masę serową. Na górę zetrzeć ciasto z zamrażalnika. Piekarnik nagrzać do 180ºC (termoobieg). Piec około 60 minut. Po upieczeniu studzić na kratce. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: