rondel

#sernik, #ciasta, #desery, #ser biały, #mąka ziemniaczana, #budyń, #cukier puder, #cukier waniliowy, #proszek do pieczenia, #śmietana 18 %, #Thermomix

09 stycznia 2021

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Sernik na kruchym spodzie

Banalny przepis na super sernik.

Przepis znalazłam na stronie http://ostra-na-slodko.pl/.

Gorąco polecam ;)

Składniki

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej

  • 250 g masła

  • 8 żółtek

  • 200 g cukru pudru (sposób przygotowania tutaj)

  • 2 łyżki cukru waniliowego (sposób przygotowania tutaj)

  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 3 czubate łyżki śmietany 18%

Masa serowa:

  • 1 kg sera białego do pieczenia President

  • 250 g cukru pudru

  • 1 łyżka cukru waniliowego

  • 1 budyń śmietankowy

  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1 szklanka śmietany 18%

  • 8 białek

  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Białka oddzielić od żółtek, odstawić. Przesiać mąkę, dodać do niej tłuszcz, posiekać dokładnie nożem. Dodać żółtka, cukry, proszek do pieczenia i śmietanę. Zagnieść ciasto. Podzielić go na połowę. Każdą część owinąć folią spożywczą, schować na godzinę do zamrażarki. Ser utrzeć mikserem z cukrami, proszkiem budyniowym, mąką ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia i śmietaną. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodać do masy serowej, delikatnie wymieszać łyżką. Połowę ciasta rozwałkować na blachę posmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą. Wylać na nie masę serową, przykryć resztą ciasta. Piekarnik nagrzać do 180ºC (góra-dół). Piec około 60 minut. Po upieczeniu wyłączyć piekarnik, dopiero po 10-15 minutach go uchylić. Zostawić ciasto w piekarniku do całkowitego ostygnięcia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Białka oddzielić od żółtek, odstawić. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukry, dodać masło pokrojone na kawałki, mąkę, proszek do pieczenia, śmietanę i żółtka, wymieszać przy pomocy kopystki 30 sekund/obr. 5. Zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, wymieszać przy pomocy kopystki 30 sekund/obr. 5. Ciasto podzielić na połowę. Każdą część owinąć folią spożywczą, schować na godzinę do zamrażarki. Do naczynia miksującego włożyć ser biały do pieczenia, dodać cukry, masło, proszek budyniowy, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i śmietanę, zmiksować 1,5 minuty/obr. 6. Przełożyć do dużej miski. Umyć i powycierać naczynie miksujące. Założyć motylek. Wlać białka, dodać sól, ubijać 5 minut/obr. 3.5 lub do momentu, aż piana będzie sztywna. Dodać pianę do masy serowej, delikatnie wymieszać łyżką. Połowę ciasta rozwałkować na blachę posmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą. Wylać na nie masę serową, przykryć resztą ciasta. Piekarnik nagrzać do 180ºC (góra-dół). Piec około 60 minut. Po upieczeniu wyłączyć piekarnik, dopiero po 10-15 minutach go uchylić. Zostawić ciasto w piekarniku do całkowitego ostygnięcia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: