#sernik, #ciasta, #desery, #ser biały, #mąka ziemniaczana, #cukier puder, #cukier waniliowy
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Pyszny rozpływający się w ustach sernik od Janusza.
Przepis dostałam od Wujka Piotrka, który bardzo go polecał.
Odrobinę go przerobiłam ;)
Wykonanie tradycyjne:
Białka oddzielić od żółtek, odstawić. Masło rozpuścić, odstawić. Żółtka utrzeć z 150 g cukru i cukrem waniliowym na puszystą masę. Cały czas ucierając dodawać po trochę ser, mąką ziemniaczaną i rozpuszczone masło. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Cały czas ubijając dodawać stopniowo resztę cukru. Całość dodać do masy serowej, delikatnie wymieszać łyżką. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, zrobić z papieru wysokie ranty. Do tak przygotowanej tortownicy wylać masę serową. Piec w piekarniku nagrzanym do 175ºC (góra-dół) około 65 minut. Po tym czasie sernik lekko potrząsnąć w celu sprawdzenia jego konsystencji. Upieczony sernik powinien mieć konsystencję galarety. Studzić przy uchylonym piekarniku. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: