rondel

#ciasta, #desery, #sernik, #jogurt typu islandzkiego, #cukier waniliowy, #budyń, #cukier puder, #Thermomix

05 marca 2025

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Skyrnik

Pyszny i łatwy do zrobienia wysokobiałkowy sernik bez sera.

Przepis znalazłam na stronie https://pysznosci.pl/.

Na pewno będę często do niego wracać ;)

Składniki

  • 450 g jogurtu typu islandzkiego

  • 2 łyżeczki cukru waniliowego (sposób przygotowania tutaj)

  • 6 łyżek cukru

  • 1 budyń śmietankowy

  • 3 jajka

  • szczypta soli

  • cukier puder do oprószenia  (sposób przygotowania tutaj)

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Białka oddzielić od żółtek, odstawić. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Cały czas delikatnie mieszając dodawać po kolei żółtka, cukry, proszek budyniowy
i łyżka po łyżce jogurt typu islandzkiego. Gotowe ciasto przelać do posmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tarta formy. Piec w piekarniku nagrzanym do 170ºC (góra - dół) około 45 minut. Po upieczeniu  przez 10 minut nie uchylać piekarnika. Po tym czasie studzić jeszcze 30 minut przy lekko uchylonym piekarniku. Dopiero wtedy można skyrnik wyciągnąć z formy. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Białka oddzielić od żółtek, odstawić. Założyć motylek. Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać białka, ubijać 2 minuty/obr. 3.5. Następnie ubijać kolejne 1 ,5 minuty/obr. 3, w tym czasie przez otwór w pokrywie naczynia miksującego stopniowo dodawać po kolei żółtka, cukry, proszek budyniowy i łyżka po łyżce jogurt typu islandzkiego. Zdjąć motylek. Pianę z białek przełożyć do innego naczynia, odstawić do lodówki. Umyć naczynie miksujące. Piec w piekarniku nagrzanym do 170ºC (góra - dół) około 45 minut. Po upieczeniu  przez 10 minut nie uchylać piekarnika. Po tym czasie studzić jeszcze 30 minut przy lekko uchylonym piekarniku. Dopiero wtedy można skyrnik wyciągnąć z formy. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: