rondel

#ciasteczka, #desery, #kakao, #cukier waniliowy, #proszek do pieczenia, #śmietana 18 %, #Thermomix

10 grudnia 2020

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Ślimaczki

Długo szukałam dobrego przepisu na ciastka ślimaczki.

W końcu udało mi się go znaleźć.

Przepis znalazłam na stronie https://zpierwszegotloczenia.pl/ ;)

Składniki

Na 40 sztuk:

  • 300 g mąki pszennej

  • 200 g zimnego masła

  • 150 g cukru

  • 2 łyżeczki cukru waniliowego (sposób przygotowania tutaj)

  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 2 żółtka

  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%

  • 3 łyżki kakao

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Przesiać mąkę, dodać do niej tłuszcz, posiekać dobrze nożem. Dodać cukry, żółtka i śmietanę. Zarobić ciasto nożem, a następnie wyrobić ręka. Podzielić ciasto na połowę. Do jednej z nich  dodać przesiane kakao. Dokładnie wyrobić. Każdą połowę rozwałkować na jak największy, równy prostokąt.  Oba prostokąty ułożyć na sobie. Zwinąć w roladę wzdłuż dłuższego boku. Owinąć ją folią spożywczą. Wstawić na około godzinę do zamrażalnika. Roladę kroić w plastry o grubości około 0,5 cm. Ułożyć je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piec w piekarniku nagrzanym 180ºC (góra-dół / termoobieg) na złoty kolor (15-20 minut). Po upieczeniu zostawić ciasteczka na blaszce do lekkiego przestudzenia.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć masło, wsypać cukry, wymieszać 2 minuty/obr. 3. Masę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Dodać śmietanę i żółtka, wymieszać 1 minuta/obr. 3. Dodać mąkę i proszek do pieczenia, wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Podzielić ciasto na połowę. Jedną część wyciągnąć. Do drugiej dodać kakao, wymieszać 30 sekund/obr. 4. Każdą część ciasta owinąć w folię spożywczą, odstawić na pół godziny do zamrażalnika. Każdą połowę rozwałkować na jak największy, równy prostokąt.  Oba prostokąty ułożyć na sobie. Zwinąć w roladę wzdłuż dłuższego boku. Roladę kroić w plastry o grubości około 0,5 cm. Ułożyć je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piec w piekarniku nagrzanym 180ºC (góra-dół / termoobieg) na złoty kolor (15-20 minut). Po upieczeniu zostawić ciasteczka na blaszce do lekkiego przestudzenia.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: