#ciasteczka, #desery, #kakao, #cukier waniliowy, #proszek do pieczenia, #śmietana 18 %, #Thermomix
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Długo szukałam dobrego przepisu na ciastka ślimaczki.
W końcu udało mi się go znaleźć.
Przepis znalazłam na stronie https://zpierwszegotloczenia.pl/ ;)
Na 40 sztuk:
300 g mąki pszennej
200 g zimnego masła
150 g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego (sposób przygotowania tutaj)
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 żółtka
2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
3 łyżki kakao
Wykonanie tradycyjne:
Przesiać mąkę, dodać do niej tłuszcz, posiekać dobrze nożem. Dodać cukry, żółtka i śmietanę. Zarobić ciasto nożem, a następnie wyrobić ręka. Podzielić ciasto na połowę. Do jednej z nich dodać przesiane kakao. Dokładnie wyrobić. Każdą połowę rozwałkować na jak największy, równy prostokąt. Oba prostokąty ułożyć na sobie. Zwinąć w roladę wzdłuż dłuższego boku. Owinąć ją folią spożywczą. Wstawić na około godzinę do zamrażalnika. Roladę kroić w plastry o grubości około 0,5 cm. Ułożyć je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piec w piekarniku nagrzanym 180ºC (góra-dół / termoobieg) na złoty kolor (15-20 minut). Po upieczeniu zostawić ciasteczka na blaszce do lekkiego przestudzenia.
Wykonanie w Thermomixie:
Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć masło, wsypać cukry, wymieszać 2 minuty/obr. 3. Masę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Dodać śmietanę i żółtka, wymieszać 1 minuta/obr. 3. Dodać mąkę i proszek do pieczenia, wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Podzielić ciasto na połowę. Jedną część wyciągnąć. Do drugiej dodać kakao, wymieszać 30 sekund/obr. 4. Każdą część ciasta owinąć w folię spożywczą, odstawić na pół godziny do zamrażalnika. Każdą połowę rozwałkować na jak największy, równy prostokąt. Oba prostokąty ułożyć na sobie. Zwinąć w roladę wzdłuż dłuższego boku. Roladę kroić w plastry o grubości około 0,5 cm. Ułożyć je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piec w piekarniku nagrzanym 180ºC (góra-dół / termoobieg) na złoty kolor (15-20 minut). Po upieczeniu zostawić ciasteczka na blaszce do lekkiego przestudzenia.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: