#desery, #dżem truskawkowy, #powidła śliwkowe, #marmolada, #maślanka, #olej, #soda oczyszczona, #cukier waniliowy, #Thermomix
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Pyszne sodziaki pieczone na tłuszczu.
Przepis znalazłam na stronie https://kuchnianawypasie.pl/.
Na pewno będę do niego wracać ;)
Na 13 sztuk:
400 g mąki pszennej
2 łyżki cukru waniliowego (sposób przygotowania tutaj)
1,5 szklanki maślanki
1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej
olej do smażenia
dżem truskawkowy / powidła śliwkowe / marmolada
Wykonanie tradycyjne:
Maślankę wlać do miski, dodać sodę oczyszczoną, dokładnie wymieszać. Dodać mąkę i cukier waniliowy, zagnieść elastyczne ciasto. Przełożyć go na oprószony mąką blat, rozwałkować pozostawiając grubsze ciasto, wycinać szklanką okręgi. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu pod przykryciem z każdej strony na złoty kolor. (Gaz nie może być za duży, bo ciasto na zewnątrz się pali, a w środku pozostaje surowe). Podawać z tym na co mamy ochotę.
Wykonanie w Thermomixie:
Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać mąkę, dodać maślankę, sodę oczyszczoną i cukier waniliowy, wyrobić 2 - 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, rozwałkować pozostawiając grubsze ciasto, wycinać szklanką okręgi. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu
10-15 minut pod przykryciem co 2-3 minuty odwracając. (Gaz nie może być za duży, bo ciasto na zewnątrz się pali, a w środku pozostaje surowe). Podawać z tym na co mamy ochotę.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: