rondel

#desery, #dżem truskawkowy, #powidła śliwkowe, #marmolada, #maślanka, #olej, #soda oczyszczona, #cukier waniliowy, #Thermomix

29 stycznia 2024

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Sodziaki inaczej

Pyszne sodziaki pieczone na tłuszczu.

Przepis znalazłam na stronie https://kuchnianawypasie.pl/.

Na pewno będę do niego wracać ;)

Składniki

Na  13 sztuk:

  • 400 g mąki pszennej

  • 2 łyżki cukru waniliowego (sposób przygotowania tutaj)

  • 1,5 szklanki maślanki

  • 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej

  • olej do smażenia

  • dżem truskawkowy / powidła śliwkowe / marmolada

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Maślankę wlać do miski, dodać sodę oczyszczoną, dokładnie wymieszać. Dodać mąkę i cukier waniliowy, zagnieść elastyczne ciasto. Przełożyć go na oprószony mąką blat, rozwałkować pozostawiając grubsze ciasto, wycinać szklanką okręgi. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu pod przykryciem z każdej strony na złoty kolor. (Gaz nie może być za duży, bo ciasto na zewnątrz się pali, a w środku pozostaje surowe). Podawać z tym na co mamy ochotę.

 

Wykonanie  w Thermomixie:

Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać mąkę, dodać maślankę, sodę oczyszczoną i cukier waniliowy, wyrobić 2 - 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, rozwałkować pozostawiając grubsze ciasto, wycinać szklanką okręgi. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu
10-15 minut pod przykryciem co 2-3 minuty odwracając. (Gaz nie może być za duży, bo ciasto na zewnątrz się pali, a w środku pozostaje surowe). Podawać z tym na co mamy ochotę.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: