rondel

#ciasta, #desery, #szarlotka, #jabłka, #alergia, #cynamon, #serek homogenizowany, #proszek do pieczenia, #cukier puder, #cukier waniliowy, #margaryna, #Thermomix

02 października 2020

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Szarlotka dla alergików 

Szarlotka dla alergików bez mleka krowiego i jajek ;) 

Składniki

  • 3,5 szklanki mąki pszennej

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 300 g masła / margaryny

  • 3 serki homogenizowane Danio (po 140 g każdy)

  • 0,5 szklanki cukru

  • 1 opakowanie cukru waniliowego (sposób przygotowania tutaj)

  • 1 łyżeczka cynamonu

  • jabłka

  • cukier puder do oprószenia (sposób przygotowania tutaj)

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać tłuszcz, posiekać dokładnie nożem. Dodać serki homogenizowane i 2 łyżki cukru, wyrobić ciasto. Ciasto podzielić na dwie nierówne części (w proporcji 2/3 i 1/3). Każdą z nich owinąć folią spożywczą, schować na godzinę do zamrażarki. Jabłka umyć, obrać, pokroić na plasterki. Do pozostałego cukru, dodać cukier waniliowy i cynamon, dokładnie wymieszać. Większą częścią ciasta wylepić posmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą blachę. Przykryć warstwą jabłek. Posypać mieszanką cukrowo - cynamonową. Czynność powtórzyć. Na wierzch rozwałkować pozostałą część ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (termoobieg) przez 40-45 minut. Prze podaniem posypać cukrem pudrem.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać 2 łyżki cukru, dodać tłuszcz pokrojony na kawałki, mąkę, serki Danio i proszek do pieczenia, wymieszać przy pomocy kopystki 30 sekund/obr. 5. Zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, wymieszać przy pomocy kopystki 30 sekund/obr. 5. Ciasto podzielić na dwie nierówne części (w proporcji 2/3 i 1/3). Każdą z nich owinąć folią spożywczą, schować na godzinę do zamrażarki. Jabłka umyć, obrać, pokroić na plasterki.  Do pozostałego cukru, dodać cukier waniliowy i cynamon. Dokładnie wymieszać. Większą częścią ciasta wylepić posmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą blachę. Przykryć warstwą jabłek. Posypać mieszanką cukrowo - cynamonową. Czynność powtórzyć. Na wierzch rozwałkować pozostałą część ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (termoobieg) przez 40-45 minut. Prze podaniem posypać cukrem pudrem.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: