rondel

#ciasta, #desery, #szarlotka, #jabłka, #cynamon, #kasza manna, #mąka ziemniaczana, #proszek do pieczenia, #cukier puder, #cukier waniliowy, #śmietana 18 %, #margaryna, #Thermomix

18 października 2020

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Szarlotka mazowiecka

Rozpływająca się w ustach szarlotka .

Przepis znalazłam na stronie https://www.dompelenmiety.pl/ i na pewno często będę do niego wracać ;)

Składniki

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej

  • 3 jajka

  • 200 g masła / margaryny

  • 1 szklanka cukru + 3 łyżki 

  • 3 łyżki śmietany 18%

  • 1 łyżeczka cukru waniliowego (sposób przygotowania tutaj)

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • szczypta soli

  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 

 

Nadzienie:

  • 6 dużych jabłek

  • 1 płaska łyżka cynamonu

  • 2 łyżki cukru (opcjonalnie, w zależności od kwasowości jabłek)

  • 1 łyżka kaszy manny

 

Dodatkowo:

  • cukier puder do oprószenia (sposób przygotowania tutaj)

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Białka oddzielić od żółtek. Mąkę pszenną przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać tłuszcz, posiekać dokładnie nożem. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, wymieszać ze śmietaną 18 %, dodać do ciasta. Dokładnie wyrobić. Podzielić go na dwie nierówne części. Mniejszą owinąć folią spożywczą, schować do lodówki. Większą przykryć dno wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej tłuszczem i wysypanej bułka tartą blachy, ponakłuwać widelcem. Wstawić na pół godziny do lodówki. Po tym czasie piec w piekarniku nagrzanym do 170ºC (góra-dół) około 20 minut. Jabłka umyć, obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posypać cukrem wymieszanym z cynamonem i kaszą manną, dokładnie wymieszać. Na podpieczony spód wyłożyć jabłka. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Cały czas ubijając dodać 3 łyżki cukru i mąkę ziemniaczaną. Wyłożyć pianę na jabłka. Wyjąć ciasto z lodówki, zetrzeć na pianę na tarce o grubych oczkach. Piec w piekarniku nagrzanym do 170ºC (góra-dół) przez 40 minut. Przed podaniem na stół posypać cukrem pudrem.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Białka oddzielić od żółtek, odstawić. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, cukier waniliowy, dodać tłuszcz pokrojony na kawałki, mąkę pszenną, żółtka, śmietanę 18 % i proszek do pieczenia, wymieszać przy pomocy kopystki 30 sekund/obr. 5. Zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, wymieszać przy pomocy kopystki 30 sekund/obr. 5. Ciasto podzielić na dwie nierówne części. Mniejszą owinąć folią spożywczą, schować do lodówki. Większą przykryć dno wyłożonej papierem do pieczenia lub wysypanej bułka tartą blachy, ponakłuwać widelcem. Wstawić na pół godziny do lodówki. Po tym czasie piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 170ºC (góra-dół). Jabłka umyć, obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posypać cukrem wymieszanym z cynamonem i kaszą manną, dokładnie wymieszać. Na podpieczony spód wyłożyć jabłka. Do czystego i suchego naczynia miksującego założyć motylek. Wlać białka, ubijać 2-4 minut/obr. 3.5 (do momentu, aż piana będzie sztywna). Podczas ubijania dodać szczyptę soli, 3 łyżki cukru i mąkę ziemniaczaną. Wyłożyć pianę na jabłka. Wyjąć ciasto z lodówki, zetrzeć na pianę na tarce o grubych oczkach. Piec w piekarniku nagrzanym do 170ºC (góra-dół) przez 40 minut. Przed podaniem na stół posypać cukrem pudrem.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: