Media Społecznościowe:

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Galeria

Wykonanie tradycyjne:

Białka oddzielić od żółtek. Mąkę pszenną przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać masło, posiekać nożem. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, wymieszać ze śmietaną, dodać do ciasta. Zarobić ciasto. Podzielić go na dwie nierówne części. Mniejszą owinąć folią spożywczą, schować do lodówki. Większą przykryć dno blachy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysypanej bułka tartą, ponakłuwać widelcem. Wstawić na pół godziny do lodówki. Po tym czasie piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 170ºC (góra-dół). Jabłka umyć, obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posypać cukrem wymieszanym z cynamonem i kaszą manną, dokładnie wymieszać. Na podpieczony spód wyłożyć jabłka. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Cały czas ubijając dodać 3 łyżki cukru i mąkę ziemniaczaną. Wyłożyć pianę na jabłka. Wyjąć ciasto z lodówki, zetrzeć na pianę na tarce o grubych oczkach. Piec 40 minut w piekarniku nagrzanym do 170ºC (góra-dół). Przed podaniem na stół posypać cukrem pudrem.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Białka oddzielić od żółtek, odstawić. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, cukier waniliowy, dodać tłuszcz pokrojony na kawałki, mąki, żółtka, śmietanę 18 % i proszek do pieczenia, wymieszać przy pomocy kopystki 30 sekund/obr. 5. Zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, wymieszać przy pomocy kopystki 30 sekund/obr. 5. Ciasto podzielić na dwie nierówne części. Mniejszą owinąć folią spożywczą, schować do lodówki. Większą przykryć dno blachy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysypanej bułka tartą, ponakłuwać widelcem. Wstawić na pół godziny do lodówki. Po tym czasie piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 170ºC (góra-dół). Jabłka umyć, obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posypać cukrem wymieszanym z cynamonem i kaszą manną, dokładnie wymieszać. Na podpieczony spód wyłożyć jabłka. Do czystego i suchego naczynia miksującego założyć motylek. Wlać białka, ubijać 2-4 minut/obr. 3.5 (do momentu, aż piana będzie sztywna). Podczas ubijania dodać szczyptę soli, 3 łyżki cukru i mąkę ziemniaczaną. Wyłożyć pianę na jabłka. Wyjąć ciasto z lodówki, zetrzeć na pianę na tarce o grubych oczkach. Piec 40 minut w piekarniku nagrzanym do 170ºC (góra-dół). Przed podaniem na stół posypać cukrem pudrem.

Sposób przygotowania

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej

  • 3 jajka

  • 200 g masła

  • 1 szklanka cukru + 3 łyżki 

  • 3 łyżki śmietany 18%

  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • szczypta soli

  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 

Nadzienie:

  • 6 dużych jabłek

  • 1 płaska łyżka cynamonu

  • 2 łyżki cukru (opcjonalnie, w zależności od kwasowości jabłek)

  • 1 łyżka kaszy manny

Dodatkowo:

  • cukier puder

Składniki

Rozpływająca się w ustach szarlotka .

Przepis pochodzi ze strony https://www.dompelenmiety.pl/ i na pewno często będę do niego wracać ;)

Szarlotka mazowiecka

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

NAJNOWSZE PRZEPISY

18 października 2020

#ciasta, #desery, #szarlotka, #jabłka, #cynamon, #kasza manna, #mąka ziemniaczana, #Thermomix

rondel