Media Społecznościowe:

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Galeria

Wykonanie tradycyjne:

Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrami. Dodać masło, posiekać nożem. Dodać jajko, wodę, wyrobić ciasto. Owinąć folią spożywczą, schować na godzinę do lodówki. Ciasto podzielić na dwie nierówne części. Większą przykryć dno blachy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysypanej bułka tartą, ponakłuwać widelcem.  Piec około 20 minut w 180ºC (termoobieg). Jabłka umyć, obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posypać cukrem wymieszanym z cynamonem, dokładnie wymieszać. Całość przełożyć na patelnię, gotować około 20-30 minut często mieszając. Na podpieczony spód wyłożyć jabłka, przykryć resztą ciasta. Piec około 25-30 minut w  piekarniku nagrzanym do 180ºC (termoobieg). Przed podaniem na stół posypać cukrem pudrem.

Sposób przygotowania

Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej

  • 4 łyżki cukru 

  • 1 opakowanie cukru waniliowego

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 200 g masła

  • 1 jajko

  • 1 łyżka zimnej wody

Nadzienie:

  • 6 dużych jabłek

  • 1 łyżeczka cynamonu

  • 2 łyżki cukru (opcjonalnie, w zależności od kwasowości jabłek)

Dodatkowo:

  • cukier puder

Składniki

Obłędnie krucha, rozpływająca się szarlotka .

Przepis pochodzi ze strony https://tyfranbox.com/ i na pewno często będę do niego wracać ;)

Szarlotka na cieście kruchym II

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

NAJNOWSZE PRZEPISY

30 września 2020

#ciasta, #desery, #szarlotka, #jabłka, #cynamon

rondel