Media Społecznościowe:

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Galeria

Wykonanie tradycyjne:

Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrami. Dodać masło, posiekać dokładnie nożem. Dodać jajko oraz wodę, wyrobić ciasto. Owinąć folią spożywczą, schować na godzinę do lodówki. Ciasto podzielić na dwie nierówne części. Większą przykryć dno blachy wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej tłuszczem i wysypanej bułka tartą, ponakłuwać widelcem. Piec około 20 minut w 180ºC (termoobieg). Jabłka umyć, obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posypać cukrem wymieszanym z cynamonem, dokładnie wymieszać. Całość przełożyć na patelnię, dusić na małym ogniu 20 minut często mieszając. Na podpieczony spód wyłożyć jabłka, przykryć resztą ciasta. Piec około 25-30 minut w  piekarniku nagrzanym do 180ºC (termoobieg). Przed podaniem na stół posypać cukrem pudrem.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukry, dodać masło pokrojone na kawałki, mąkę, jajko, wodę i proszek do pieczenia, wymieszać przy pomocy kopystki 30 sekund/obr. 5. Zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, wymieszać przy pomocy kopystki 30 sekund/obr. 5. Owinąć folią spożywczą, schować na godzinę do lodówki. Umyć naczynie miksujące. Ciasto podzielić na dwie nierówne części. Większą przykryć dno blachy wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej tłuszczem i wysypanej bułka tartą, ponakłuwać widelcem. Piec około 20 minut w 180ºC (termoobieg). Jabłka umyć, obrać usunąć gniazda nasienne. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć jabłka, dodać cukier i cynamon, rozdrobnić 4 sekundy/obr. 4. Dusić bez założonej miarki 15 minut/120°C/obroty wsteczne/obr. mieszanie (ikona łyżki mieszającej). Na podpieczony spód wyłożyć jabłka, przykryć resztą ciasta. Piec w  piekarniku nagrzanym do 180ºC (termoobieg) około 25-30 minut . Przed podaniem na stół posypać cukrem pudrem.

Sposób przygotowania

Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej

  • 4 łyżki cukru 

  • 1 opakowanie cukru waniliowego (sposób wykonania tutaj)

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 200 g masła

  • 1 jajko

  • 1 łyżka zimnej wody

Nadzienie:

  • 6 dużych jabłek

  • 1 łyżeczka cynamonu

  • 2 łyżki cukru (opcjonalnie, w zależności od kwasowości jabłek)

Dodatkowo:

  • cukier puder do oprószenia (sposób wykonania tutaj)

Składniki

Obłędnie krucha, rozpływająca się w ustach szarlotka .

Przepis znalazłam na stronie https://tyfranbox.com/ i na pewno często będę do niego wracać ;)

Szarlotka na cieście kruchym II

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

NAJNOWSZE PRZEPISY

30 września 2020

#ciasta, #desery, #szarlotka, #jabłka, #proszek do pieczenia, #cukier waniliowy, #cukier puder, #cynamon, #Thermomix

rondel