rondel

#ciasta, #desery, #szarlotka, #jabłka, #proszek do pieczenia, #cukier waniliowy, #cukier puder, #cynamon, #Thermomix

30 września 2020

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Szarlotka na cieście kruchym II

Obłędnie krucha, rozpływająca się w ustach szarlotka .

Składniki

Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej

  • 4 łyżki cukru 

  • 1 opakowanie cukru waniliowego (sposób przygotowania tutaj)

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 200 g masła

  • 1 jajko

  • 1 łyżka zimnej wody

 

Nadzienie:

  • 6 dużych jabłek

  • 1 łyżeczka cynamonu

  • 2 łyżki cukru (opcjonalnie, w zależności od kwasowości jabłek)

 

Dodatkowo:

  • cukier puder do oprószenia (sposób przygotowania tutaj)

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrami. Dodać masło, posiekać dokładnie nożem. Dodać jajko oraz wodę, wyrobić ciasto. Owinąć folią spożywczą, schować na godzinę do lodówki. Ciasto podzielić na dwie nierówne części. Większą przykryć dno wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej tłuszczem i wysypanej bułka tartą blachy, ponakłuwać widelcem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (termoobieg) około 20 minut. Jabłka umyć, obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posypać cukrem wymieszanym z cynamonem, dokładnie wymieszać. Całość przełożyć na patelnię, dusić na małym ogniu 20 minut często mieszając. Na podpieczony spód wyłożyć jabłka, przykryć resztą ciasta. Całość piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (termoobieg) jeszcze 25-30 minut. Przed podaniem na stół posypać cukrem pudrem.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukry, dodać masło pokrojone na kawałki, mąkę, jajko, wodę i proszek do pieczenia, wymieszać przy pomocy kopystki 30 sekund/obr. 5. Zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, wymieszać przy pomocy kopystki 30 sekund/obr. 5. Owinąć folią spożywczą, schować na godzinę do lodówki. Umyć naczynie miksujące. Ciasto podzielić na dwie nierówne części. Większą przykryć dno wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej tłuszczem i wysypanej bułka tartą blachy, ponakłuwać widelcem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (termoobieg) około 20 minut. Jabłka umyć, obrać usunąć gniazda nasienne. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć jabłka, dodać cukier i cynamon, rozdrobnić 4 sekundy/obr. 4. Dusić bez założonej miarki 15 minut/120°C/obroty wsteczne/obr. mieszanie (ikona łyżki mieszającej). Na podpieczony spód wyłożyć jabłka, przykryć resztą ciasta. Całość piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (termoobieg) jeszcze 25-30 minut. Przed podaniem na stół posypać cukrem pudrem.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: