Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Wykonanie tradycyjne:
Wszystkie składniki na kruszonkę dokładnie wymieszać, schować do lodówki. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać tłuszcz, posiekać nożem. Dodać żółtka i cukry, wyrobić ciasto. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do lodówki. Jabłka umyć, obrać, zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Dodać sok z cytryny i cukier. Dokładnie wymieszać. Przed wyłożeniem na ciasto odcisnąć sok. Posypać kruszonką. Piec około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC (termoobieg).
Ciasto:
2,5 szklanki mąki pszennej
250 g margaryny lub masła
3 łyżki cukru
4 żółtka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy (sposób wykonania tutaj)
Masa jabłkowa:
2 kg jabłek
sok z 0,5 cytryny
4-5 łyżek cukru
Kruszonka:
60 g margaryny / masła
0,5 szklanki cukru pudru (sposób wykonania tutaj)
1 szklanka mąki pszennej
cukier waniliowy
Kiedyś kuzynka poczęstowała mnie pyszną szarlotką.
Wzięłam od niej przepis i oto efekt ;)
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
#szarlotka, #ciasta, #desery, #jabłka, #cytryna, #kruszonka