#szarlotka, #ciasta, #desery, #jabłka, #cytryna, #proszek do pieczenia, #cukier waniliowy, #cukier puder, #kruszonka, #Thermomix
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Kiedyś kuzynka poczęstowała mnie pyszną szarlotką.
Wzięłam od niej przepis i oto efekt ;)
Ciasto:
2,5 szklanki mąki pszennej
250 g margaryny lub masła
3 łyżki cukru
4 żółtka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy (sposób przygotowania tutaj)
Masa jabłkowa:
2 kg jabłek
sok z 0,5 cytryny
4-5 łyżek cukru
Kruszonka:
60 g margaryny / masła
0,5 szklanki cukru pudru (sposób przygotowania tutaj)
1 szklanka mąki pszennej
cukier waniliowy
Wykonanie tradycyjne:
Wszystkie składniki na kruszonkę dokładnie wymieszać, schować do lodówki. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać tłuszcz, posiekać nożem. Dodać żółtka i cukry, wyrobić ciasto. Przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blachy. Wstawić do lodówki. Jabłka umyć, obrać, zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Dodać sok z cytryny i cukier. Dokładnie wymieszać. Przed wyłożeniem na ciasto odcisnąć sok. Posypać kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (termoobieg) około 45 minut.
Wykonanie w Thermomixie:
Zacząć od kruszonki. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać mąkę, dodać zimny tłuszcz pokrojony na kawałki i cukier puder, rozdrobnić 10 sekund/obr. 6. Przesypać do innego naczynia, schować do lodówki. Do naczynia miksującego dać żółtka, miękkie masło / margarynę, cukry, mąkę i proszek do pieczenia, wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blachy. Wstawić do lodówki. Umyć naczynie miksujące. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć umyte, obrane i pokrojone na kawałki jabłka, rozdrobnić 5-7 sekund/obr. 7. Dodać cukier i sok z cytryny, wymieszać 2 minuty/obr. 5. Przed wyłożeniem na ciasto odcisnąć sok. Posypać kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (termoobieg) około 45 minut.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: