Media Społecznościowe:

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Galeria

Wykonanie tradycyjne:

Wszystkie składniki na kruszonkę dokładnie wymieszać, schować do lodówki. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać tłuszcz, posiekać nożem. Dodać żółtka i cukry, wyrobić ciasto. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do lodówki. Jabłka umyć, obrać, zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Dodać sok z cytryny i cukier. Dokładnie wymieszać. Przed wyłożeniem na ciasto odcisnąć sok. Posypać kruszonką. Piec około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC (termoobieg).

Sposób przygotowania

Ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej

  • 250 g margaryny lub masła

  • 3 łyżki cukru

  • 4 żółtka

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1 cukier waniliowy

Masa jabłkowa:

  • 2 kg jabłek

  • sok z 0,5 cytryny

  • 4-5 łyżek cukru

Kruszonka:

  • 60 g margaryny / masła

  • 0,5 szklanki cukru pudru

  • 1 szklanka mąki pszennej

  • cukier waniliowy

Składniki

Kiedyś kuzynka poczęstowała mnie pyszną szarlotką.

Wzięłam od niej przepis i oto efekt ;)

Szarlotka od Kasi

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

NAJNOWSZE PRZEPISY

28 listopada 2020

#szarlotka, #ciasta, #desery, #jabłka, #cytryna, #kruszonka

rondel