rondel

#szarlotka, #ciasta, #desery, #jabłka, #cytryna, #proszek do pieczenia, #cukier waniliowy, #cukier puder, #kruszonka, #Thermomix

28 listopada 2020

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Szarlotka od Kasi

Kiedyś kuzynka poczęstowała mnie pyszną szarlotką.

Wzięłam od niej przepis i oto efekt ;)

Składniki

Ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej

  • 250 g margaryny lub masła

  • 3 łyżki cukru

  • 4 żółtka

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1 cukier waniliowy (sposób przygotowania tutaj)

 

Masa jabłkowa:

  • 2 kg jabłek

  • sok z 0,5 cytryny

  • 4-5 łyżek cukru

 

Kruszonka:

  • 60 g margaryny / masła

  • 0,5 szklanki cukru pudru (sposób przygotowania tutaj)

  • 1 szklanka mąki pszennej

  • cukier waniliowy

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Wszystkie składniki na kruszonkę dokładnie wymieszać, schować do lodówki. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać tłuszcz, posiekać nożem. Dodać żółtka i cukry, wyrobić ciasto. Przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blachy. Wstawić do lodówki. Jabłka umyć, obrać, zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Dodać sok z cytryny i cukier. Dokładnie wymieszać. Przed wyłożeniem na ciasto odcisnąć sok. Posypać kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (termoobieg) około 45 minut.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Zacząć od kruszonki. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać mąkę, dodać zimny tłuszcz pokrojony na kawałki i cukier puder, rozdrobnić 10 sekund/obr. 6. Przesypać do innego naczynia, schować do lodówki. Do naczynia miksującego dać żółtka, miękkie masło / margarynę, cukry, mąkę i proszek do pieczenia, wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blachy. Wstawić do lodówki. Umyć naczynie miksujące. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć umyte, obrane i pokrojone na kawałki  jabłka, rozdrobnić 5-7 sekund/obr. 7. Dodać cukier i sok z cytryny, wymieszać 2 minuty/obr. 5. Przed wyłożeniem na ciasto odcisnąć sok. Posypać kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (termoobieg) około 45 minut.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: