rondel

#ciasta, #desery, #szarlotka, #jabłka, #cukier puder, #proszek do pieczenia, #mus, #galaretka, #cynamon, #Thermomix

26 sierpnia 2023

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Szarlotka z galaretką

Przepyszna, rozpływająca się w ustach szarlotka.

Przepis znalazłam na stronie https://aniagotuje.pl/.

Odrobinę go przerobiłam ;)

Składniki

Ciasto:

  • 100 g cukru pudru (sposób przygotowania tutaj)

  • 400 g mąki pszennej

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 200 g masła

  • 3 żółtka

Nadzienie:

  • 1000 g musu jabłkowego (sposób przygotowania tutaj)

  • 3 łyżeczki cynamonu

  • 1 galaretka cytrynowa

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodać zimne masło, posiekać dokładnie nożem. Dodać żółtka, wyrobić ciasto. Podzielić go na dwie nierówne części, owinąć folią spożywczą. Większą schować na godzinę do lodówki, a mniejszą do zamrażarki. Ciastem z lodówki wylepić dno blachy posmarowanej tłuszczem i wysypanej bułka tartą, ponakłuwać widelcem. Piec w piekarniku nagrzanym do 175ºC (góra - dół) około 10 - 15 minut. Mus przełożyć na patelnię, podgrzać, ściągnąć z ognia. Dodać do niego cynamon i proszek z galaretki, dokładnie wymieszać. Na podpieczony spód wyłożyć tak przygotowany mus jabłkowy, na to zetrzeć resztę ciasta na tarce o grubych oczkach. Piec w piekarniku nagrzanym do 175ºC (góra-dół) około 60 minut. Jakby ciasto się za bardzo spiekało przykryć podczas pieczenia folią aluminiową (świecącą stroną na wierzch). Przed podaniem na stół posypać cukrem pudrem.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, dodać masło pokrojone na kawałki, mąkę, żółtka i proszek do pieczenia, wymieszać przy pomocy kopystki 30 sekund/obr. 5. Zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, wymieszać przy pomocy kopystki 30 sekund/obr. 5. Ciasto podzielić na dwie nierówne części, owinąć folią spożywczą. Większą schować na godzinę do lodówki, a mniejszą do do zamrażarki. Ciastem z lodówki wylepić dno blachy posmarowanej tłuszczem i wysypanej bułka tartą, ponakłuwać widelcem. Piec w piekarniku nagrzanym do 175ºC (góra - dół) około 10 - 15 minut. Mus przełożyć na patelnię, podgrzać, ściągnąć z ognia. Dodać do niego cynamon i proszek z galaretki, dokładnie wymieszać. Na podpieczony spód wyłożyć tak przygotowany mus jabłkowy, na to zetrzeć resztę ciasta na tarce o grubych oczkach. Piec w piekarniku nagrzanym do 175ºC (góra-dół) około 60 minut. Jakby ciasto się za bardzo spiekało przykryć podczas pieczenia folią aluminiową (świecącą stroną na wierzch). Przed podaniem na stół posypać cukrem pudrem.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: