rondel

#ciasta, #desery, #śliwki, #proszek do pieczenia, #cukier puder, #cukier waniliowy, #Thermomix

21 września 2020

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Szybkie ciasto ze śliwkami

Sezon na śliwki już rozpoczęty, więc na stole musiało zagościć z nimi ciasto.

Przepis znalazłam na stronie https://cookidoo.pl/ ;)

Składniki

  • 550 g śliwek węgierek

  • 3 jajka

  • 120 g miękkiego masła / margaryny

  • 250 g mąki pszennej

  • 0,75 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 100 g cukru

  • szczypta soli

  • 1 łyżka cukru waniliowego (sposób przygotowania tutaj)

  • cukier puder do oprószenia (sposób przygotowania tutaj)

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Żółtka oddzielić od białek. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać tłuszcz, posiekać dokładnie nożem. Dodać żółtka, połowę cukru, wyrobić ciasto. Owinąć folią spożywczą, schować na pół godziny do lodówki. Ciasto podzielić na dwie nierówne części. Większą przykryć dno wyłożonej papierem do pieczenia blachy, a mniejszą owiniętą folią spożywczą schować do zamrażalnika. Śliwki umyć, wypestkować, podzielić na ćwiartki. Ułożyć na cieście, posypać cukrem waniliowym. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Gdy białka będą ubite, cały czas dalej ubijając dodawać pozostały cukier. Pianę z białek przełożyć na przygotowany spód ze śliwek, wyrównać. Posypać resztą ciasta startą na tarce o grubych oczkach. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (termoobieg) około 40 minut. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Żółtka oddzielić od białek. Do czystego i suchego naczynia miksującego dać żółtka, miękkie masło, 50 g cukru, proszek do pieczenia i przesianą mąkę, wymieszać 45 sekund/obr. 5. Ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, owinąć folią spożywczą, schować na pół godziny do lodówki. Ciasto podzielić na dwie nierówne części. Większą przykryć dno wyłożonej papierem do pieczenia blachy, a mniejszą owiniętą folią spożywczą schować do zamrażalnika. Śliwki umyć, wypestkować, podzielić na ćwiartki. Ułożyć na cieście, posypać cukrem waniliowym. Założyć motylek. Do czystego i suchego naczynia miksującego dać białka i sól, ubijać 3 minuty/obr. 3.5. Następnie ubijając kolejną 1 minutę/obr. 2.5 przez otwór w pokrywie naczynia miksującego stopniowo dodawać pozostały cukier. Pianę z białek przełożyć na przygotowany spód ze śliwek, wyrównać. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć schłodzone ciasto podzielone na kawałki, rozdrobnić 10 sekund/obr. 4. Posypać rozdrobnionym ciastem pianę z białek. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (termoobieg) około 40 minut. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: