rondel

#tarta, #ciasta, #desery, #jabłka, #cukier puder, #cukier waniliowy, #Thermomix

25 października 2020

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Tarta jabłkowa

Szybka i łatwa tarta z jabłkami, błyskawicznie znika z talerza ;)

Przepis znalazłam na stronie  https://cookidoo.pl/.

Składniki

Ciasto:

  • 75 g masła, schłodzonego

  • 150 g maki pszennej

  • szczypta soli

  • 1 łyżeczka cukru waniliowego (sposób przygotowania tutaj)

  • 50 g wody

 

Nadzienie:

  • 1 kg jabłek

  • 30 g cukru

  • 10 g masła

 

Dodatkowo:

  • cukier puder do oprószenia (opcjonalnie, sposób przygotowania tutaj)

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Na stolnicę przesiać mąkę, dodać tłuszcz, sól i cukier waniliowy, posiekać dokładnie nożem. Dodać wodę, zagnieść ciasto na jednolitą masę. Ciasto rozwałkować (można delikatnie podsypać mąką), przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką formy do tarty, nakłuć widelcem. Jabłka umyć, obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, pokroić na plasterki. Ułożyć je na wierzchu ciasta, tworząc wzór rozety. Cukrem posypać jabłka. Na wierzchu położyć małe kawałki masła. Piec w piekarniku nagrzanym do 200ºC (termoobieg) około 30-35 minut. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć schłodzone i pokrojone na kawałki masło, dodać mąkę, sól, cukier waniliowy i wodę, wymieszać 20 sekund/obr. 4. Wymieszać kolejne 10 sekund/obroty wsteczne/obr. 2, aby ciasto odeszło od noży. Ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, rozwałkować. Wyłożyć nim posmarowaną tłuszczem i oprószoną mąką formę do tarty, ponakłuwać widelcem. Odstawić. Jabłka umyć, obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, pokroić na plasterki. Ułożyć je na wierzchu ciasta, tworząc wzór rozety. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odmierzyć cukier, posypać nim jabłka. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odmierzyć masło, położyć go na wierzchu ciasta w małych kawałkach. Piec w piekarniku nagrzanym do 200ºC (termoobieg) około 30-35 minut. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: