#dania główne, #papryka, #cebula, #pomidor, #kukurydza, #groszek, #zioła toskańskie, #mozzarella, #chorizo, #oliwa z oliwek
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Pyszny i ciekawy pomysł na wykorzystanie ostrej hiszpańskiej kiełbasy chorizo.
Przepis znalazłam na stronie https://www.przepisy.pl/.
Odrobine go przerobiłam ;)
6 naleśników
0,5 papryki czerwonej
1 cebula
400 g pomidorów w puszce krojonych
mała puszka kukurydzy złocistej z groszkiem
ketchup z cukinii (sposób przygotowania tutaj)
0,5 łyżeczki ziół toskańskich
1 opakowanie mozzarelli (kulka)
kawałek chorizo
1 łyżka oliwy z oliwek
0,25 - 0,5 łyżeczki soli
Wykonanie tradycyjne:
Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Chorizo pokroić w drobna kostkę. Na patelnię dać oliwę, cebulę, paprykę i chorizo, smażyć od czasu do czasu mieszając, aż warzywa będą miękkie. Dodać pomidory w puszcze wraz z zalewą, kukurydzę złocistą z groszkiem, sól i zioła toskańskie. Chwilę razem przesmażyć. Ostudzić. Mozzarelle zetrzeć na grubych oczkach. Połowę dodać do ostudzonych rzeczy, dokładnie wszystko wymieszać. Resztę odstawić. Na środek naleśnika dać trochę farszu i zawinąć. Układać w brytfance. Każdy posmarować ketchupem z cukinii i posypać odstawioną mozzarellą. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180ºC (termoobieg) 20 -25 minut.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: