#zapiekanka, #dania główne, #sos, #cebula, #por, #mozzarella, #musztarda, #sos sojowy, #boczek, #kiełbasa, #szczypiorek, #ziemniaki, #sos beszamelowy, #Thermomix
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Miałam ochotę na inną wersję ziemniaków na obiad.
Przepis znalazłam na stronie http://gotowac.com.pl/.
8 średnich ziemniaków
3 kawałki kiełbasy śląskiej
kawałek boczku wędzonego
1 średnia cebula
kawałek pora
garść szczypiorku
100 g sera mozzarella
1 łyżka musztardy sarepskiej
1 łyżka sosu sojowego
sos beszamelowy (sposób przygotowania tutaj)
sól
pieprz czarny mielony
1 łyżka masła
Wykonanie tradycyjne:
Ziemniaki obrać, umyć, ugotować w osolonej wodzie. Po ugotowaniu pokroić w plastry o grubości 0,5 cm. Kiełbasę i boczek bez skóry pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, zeszklić na maśle. Jak cebula będzie dochodzić wrzucić do niej boczek i kiełbasę, przesmażyć. Pora umyć, pokroić. W międzyczasie przygotować sos beszamelowy (wersję podstawową wzbogaciłam o sos sojowy i musztardę). Szczypiorek drobno posiekać. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem. Układać warstwami: ziemniaki, kiełbasa z boczkiem i cebulą, por, szczypiorek, sos beszamelowy. Na samą górę zetrzeć ser. Piec pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180ºC (termoobieg) około 30 minut.
Wykonanie w Thermomixie:
Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć ser, rozdrobnić 10 sekund/obr. 6. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć naczynie miksujące. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć obraną i pokrojona na kawałki cebulę, kiełbasę oraz boczek bez skóry, rozdrobnić 5 sekund/obr. 5. Dodać masło, dusić 5 minut/120°C/obr. 1. Przełożyć do osobnego naczynia, odstawić. Umyć naczynie miksujące. Ziemniaki obrać, pokroić w plastry o grubości 0,5 cm, ułożyć w dolnej części przystawki Varoma i na wkładzie Varomy, odstawić. Do naczynia miksującego wlać wodę (600 g), nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze 20 minut/Varoma/obr. 2. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Pora umyć, pokroić. W międzyczasie przygotować sos beszamelowy (wersję podstawową wzbogaciłam o sos sojowy i musztardę). Szczypiorek drobno posiekać. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem. Układać warstwami: ziemniaki, kiełbasa z boczkiem i cebulą, por, szczypiorek, sos beszamelowy. Górę posypać odstawionym serem. Piec pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180ºC (termoobieg) około 30 minut.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: