Media Społecznościowe:

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Galeria

Wykonanie tradycyjne:

Ziemniaki obrać, umyć, ugotować w osolonej wodzie. Po ugotowaniu pokroić w plastry o grubości 0,5 cm. Kiełbasę i boczek pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, zeszklić na maśle. Jak cebula będzie dochodzić wrzucić do niej boczek i kiełbasę, przesmażyć. Pora umyć, pokroić. Można przesmażyć z resztą składników. W międzyczasie przygotować sos beszamelowy (wersję podstawową wzbogaciłam o sos sojowy i musztardę). Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem. Układać warstwami : ziemniaki, kiełbasa z boczkiem i cebulą, por, szczypiorek, sos beszamelowy. Na samą górę zetrzeć ser. Piekarnik nagrzać do 180ºC (termoobieg). Piec pod przykryciem około 30 minut.

Sposób przygotowania

  • 8 średnich ziemniaków

  • 3 kawałki kiełbasy śląskiej

  • kawałek boczku wędzonego

  • 1 średnia cebula

  • kawałek pora

  • garść pokrojonego szczypiorku

  • 100 g mozzarelli

  • 1 łyżka musztardy sarepskiej

  • 1 łyżka sosu sojowego

  • sos beszamelowy (sposób wykonania tutaj)

  • sól

  • pieprz

  • 1 łyżka masła

Składniki

Miałam ochotę na inną wersję ziemniaków na obiad.

Inspirację zaczerpnęłam ze strony http://gotowac.com.pl/ ;)

Zapiekanka ziemniaczana

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

NAJNOWSZE PRZEPISY

19 września 2020

#zapiekanka, #dania główne, #cebula, #por, #mozzarella, #sos sojowy, #boczek, #szczypiorek, #ziemniaki, #sos beszamelowy

rondel