Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Wykonanie tradycyjne:
Ziemniaki obrać, umyć, ugotować w osolonej wodzie. Po ugotowaniu pokroić w plastry o grubości 0,5 cm. Kiełbasę i boczek pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, zeszklić na maśle. Jak cebula będzie dochodzić wrzucić do niej boczek i kiełbasę, przesmażyć. Pora umyć, pokroić. Można przesmażyć z resztą składników. W międzyczasie przygotować sos beszamelowy (wersję podstawową wzbogaciłam o sos sojowy i musztardę). Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem. Układać warstwami : ziemniaki, kiełbasa z boczkiem i cebulą, por, szczypiorek, sos beszamelowy. Na samą górę zetrzeć ser. Piekarnik nagrzać do 180ºC (termoobieg). Piec pod przykryciem około 30 minut.
8 średnich ziemniaków
3 kawałki kiełbasy śląskiej
kawałek boczku wędzonego
1 średnia cebula
kawałek pora
garść pokrojonego szczypiorku
100 g mozzarelli
1 łyżka musztardy sarepskiej
1 łyżka sosu sojowego
sos beszamelowy (sposób wykonania tutaj)
sól
pieprz
1 łyżka masła
Miałam ochotę na inną wersję ziemniaków na obiad.
Inspirację zaczerpnęłam ze strony http://gotowac.com.pl/ ;)
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
#zapiekanka, #dania główne, #cebula, #por, #mozzarella, #sos sojowy, #boczek, #szczypiorek, #ziemniaki, #sos beszamelowy