#rogaliki, #desery, #marmolada, #drożdże, #śmietana 18 %, #cukier waniliowy, #cukier puder
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Inna wersja przepysznych i mięciutkich rogalików.
Przepis ze strony https://www.mojewypieki.com/.
Odrobinę go przerobiłam ;)
Na 48 sztuk:
Zaczyn:
100 ml mleka
0,75 szklanki cukru
40 g świeżych drożdży
1 łyżka mąki pszennej
Ciasto:
2,5 szklanki mąki pszennej
120 g masła
2 jajka
2 czubate łyżki śmietany 18%
1 łyżka cukru waniliowego (sposób przygotowania tutaj)
Dodatkowo:
0,5 szklanki mąki pszennej
1 jajko
1 łyżka mleka
marmolada
cukier puder do oprószenia (sposób przygotowania tutaj)
Wykonanie tradycyjne:
Drożdże rozkruszyć, następnie rozetrzeć z cukrem. Gdy się rozpłyną dodać do nich ciepłe mleko oraz łyżkę mąki. Odstawić na 15-20 minut. Przesiać mąkę, dodać do niej tłuszcz, posiekać dokładnie nożem. Wlać drożdże i jajka, dodać cukier waniliowy oraz śmietanę 18 %. Dokładnie wyrobić. Ciasto posypać dokładnie mąką, zawinąć w bawełnianą ściereczkę, wsadzić do miski, zalać zimną wodą (woda ma przykrywać dobrze ciasto). Odstawić do momentu, aż ciasto wypłynie. Po tym czasie ciasto przełożyć na oprószoną mąkę stolnicę, jeszcze raz wyrobić. Następnie podzielić ciasto na 6 części. Każdą z nich rozwałkować na grubość około 0,5 cm i podzielić na 8 części. Na każdy trójkącik dać trochę marmolady i zawinąć. Gotowe rogaliki układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić do podwojenie objętości na około 30 minut. Przed włożeniem do piekarnika posmarować roztrzepanym jajkiem wymieszanym z łyżką mleka. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C (góra-dół) na złoty kolor (około 20 minut). Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: