Media Społecznościowe:

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Galeria

Wykonanie tradycyjne:

Przesiać mąkę, dodać do niej tłuszcz i posiekać dobrze nożem. Dodać cukry i śmietanę. Zarobić ciasto nożem, a następnie wyrobić ręka. Owinąć folią spożywczą, wstawić na 30 minut do lodówki. Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto (na około 0,5 cm), wyciąć foremką ciasteczka. Ułożyć je na posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką blasze. Piec w gorącym piekarniku (180ºC, góra-dół) na złoty kolor (10-15 minut). Po wystygnięciu smarować ciasteczka tym na co mamy ochotę, składać po dwa razem.

Sposób przygotowania

Na 90 sklejonych, małych ciasteczek:

  • 2 szklanki mąki pszennej

  • 125 g margaryny / masła

  • 0,5 szklanki cukru

  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

  • 0,5 szklanki śmietany 18%

  • dżem / marmolada / domowa nutella (sposób wykonania tutaj) / nadzienie orzechowe (sposób wykonania tutaj

Składniki

Szybkie ciasteczka, które pozwolą wykorzystać starą śmietanę ;)

Ciasteczka kruche śmietanowe

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

NAJNOWSZE PRZEPISY

14 grudnia 2020

#ciasteczka, #desery, #śmietana, #dżem, #marmolada, #nutella

rondel