#ciasteczka, #desery, #śmietana 18 %, #dżem, #marmolada, #nutella, #orzechy, #cukier waniliowy, #nadzienie, #Thermomix
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Szybkie ciasteczka, które pozwolą wykorzystać starą śmietanę ;)
Na 90 sklejonych, małych ciasteczek:
Wykonanie tradycyjne:
Przesiać mąkę, dodać do niej tłuszcz, posiekać dokładnie nożem. Dodać cukry i śmietanę. Zarobić ciasto nożem, a następnie wyrobić ręka. Owinąć folią spożywczą, wstawić na 30 minut do lodówki. Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto (na około 0,5 cm), wyciąć foremką ciasteczka. Ułożyć je na posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką blasze. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (góra-dół) na złoty kolor (10-15 minut). Po wystygnięciu smarować ciasteczka tym na co mamy ochotę, składać po dwa razem.
Wykonanie w Thermomixie:
Do czystego i suchego naczynia miksującego dać miękki tłuszcz, cukry, mąkę i śmietanę 18 %, wyrobić 2 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Ciasto owinąć folią spożywczą, wstawić na 30 minut do lodówki. Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto (na około 0,5 cm), wyciąć foremką ciasteczka. Ułożyć je na posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką blasze. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (góra-dół) na złoty kolor (10-15 minut). Po wystygnięciu smarować ciasteczka tym na co mamy ochotę, składać po dwa razem.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: