rondel

#pancakes, #desery, #dżem, #marmolada, #nutella, #jogurt naturalny, #śmietana 18 %, #soda oczyszczona, #proszek do pieczenia, #cukier waniliowy, #cukier puder, #olej, #Thermomix

07 czerwca 2021

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Pancakes na jogurcie i śmietanie

Szybkie i proste pancakes.

W sam raz na podwieczorek ;)

#przepis autorski

Składniki

Na 20 sztuk:

  • 180 g śmietany 18 %

  • 215 g jogurtu naturalnego

  • 2 jajka

  • 150 g mąki pszennej

  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej

  • 1 łyżeczka cukru waniliowego (sposób przygotowania tutaj)

  • 65 g cukru

  • 30 g oleju

  • szczypta soli

  • dżem / marmolada / domowa nutella (sposób przygotowania tutaj) / cukier puder (sposób przygotowania tutaj)

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól i cukry umieścić w misce, dokładnie wymieszać. Dodać śmietanę 18 %, jogurt, jajka i olej, dokładnie wymieszać na gładką, jednolitą masę. Odstawić na 20 minut. Na rozgrzaną i natłuszczoną patelnię nakładać porcje ciasta (2 łyżki ciasta = 1 pancakes). Smażyć na średnim ogniu, aż do powstania pęcherzyków powietrza.  Wtedy obracać na drugą stronę. Smażyć z drugiej strony na złoty kolor. Podawać z ulubionymi dodatkami.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukry, zmielić 10 sekund/obr. 10. Cukry zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Dodać mąkę, jajka, śmietanę 18 %, jogurt naturalny, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól i olej, wymieszać 1 minuta/obr. 5. Ciasto przelać do innego naczynia. Odstawić na 20 minut. Na rozgrzaną i natłuszczoną patelnię nakładać porcję ciasta (2 łyżki ciasta = 1 pancakes), posypać borówkami. Smażyć na średnim ogniu, aż do powstania pęcherzyków powietrza. Wtedy obracać na drugą stronę. Smażyć z drugiej strony na złoty kolor. Podawać z ulubionymi dodatkami.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: