rondel

#pancakes, #desery, #dżem, #marmolada, #nutella, #soda oczyszczona, #cukier puder, #cukier waniliowy, #śmietana 18 %, #proszek do pieczenia, #olej, #Thermomix

07 marca 2021

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Pancakes na śmietanie i mleku 

Pyszne i szybkie w przygotowaniu pancakes.

Przepis znalazłam na stronie https://obserwatoriumgastronomiczne.blogspot.com/.

Odrobinę go przerobiłam ;)

Składniki

Na 16 sztuk:

  • 3 łyżki śmietany 18 %

  • 1 szklanka mleka

  • 2 jajka

  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej

  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej

  • 1 łyżeczka cukru waniliowego (sposób przygotowania tutaj)

  • 3 łyżki cukru

  • 2 łyżki oleju

  • dżem / marmolada / domowa nutella (sposób przygotowania tutaj) / cukier puder (sposób przygotowania tutaj)

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cukry umieścić w misce, dokładnie wymieszać. Dodać śmietanę 18 %, mleko, jajka i olej, dokładnie wymieszać na gładką, jednolitą masę. Odstawić na 20 minut. Na rozgrzaną i natłuszczoną patelnię nakładać porcje ciasta (2 łyżki ciasta = 1 pancakes). Smażyć na średnim ogniu, aż do powstania pęcherzyków powietrza.  Wtedy obracać na drugą stronę. Smażyć z drugiej strony na złoty kolor. Podawać z ulubionymi dodatkami.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukry, zmielić 10 sekund/obr. 10. Zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Dodać mąkę, jajka, śmietanę 18 %, mleko, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, olej, wymieszać 1 minuta/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Przelać do miski. Odstawić na 20 minut. Na rozgrzaną i natłuszczoną patelnię nakładać porcję ciasta (2 łyżki ciasta = 1 pancakes). Smażyć na średnim ogniu, aż do powstania pęcherzyków powietrza. Wtedy obracać na drugą stronę. Smażyć z drugiej strony na złoty kolor. Podawać z ulubionymi dodatkami.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: