#ciasta, #desery, #kakao, #przyprawa do piernika, #powidła, #polewa, #miód, #cynamon, #soda oczyszczona, #posypka, #Thermomix
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Bardzo smaczny piernik.
Smakiem przypominający nadziewane pierniczki alpejskie.
Przepis znalazłam na stronie https://www.mojewypieki.com/.
Na dwa pierniki:
1 szklanka miodu
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mleka
100 g masła
4 jajka
3 szklanki mąki pszennej
1 łyżka kakao
30 g przyprawy do piernika
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka sody oczyszczonej
szczypta soli
powidła śliwkowe (sposób przygotowania tutaj)
polewa czekoladowa (sposób przygotowania tutaj)
cukierkowa posypka
Wykonanie tradycyjne:
!Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej!
Żółtka oddzielić od białek. Miód, cukier, mleko, masło, przyprawę korzenną do piernika i cynamon umieścić w rondelku. Podgrzewać, ciągle mieszając, aż do rozpuszczenia się wszystkich składników i otrzymania jednolitej masy. Zdjąć z palnika, lekko przestudzić. Do wystudzonej mieszanki dodać żółtka, przesiać mąkę pszenną, kakao i sodę oczyszczoną. Wymieszać tylko do połączenia się składników. W osobnej misce ubić na sztywno białka z solą, wmieszać delikatnie do ciasta. Ciasto przełożyć do dwóch form keksowych wysmarowanych masłem i oprószonych mąką pszenną. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (góra-dół) przez 55 minut . Wyjąć z piekarnika, wystudzić.
Pierniki upiec tydzień przed podaniem. Po 5 dniach przekroić, przełożyć powidłami. Na samym końcu polać polewą czekoladową i udekorować cukierkową posypką.
Wykonanie w Thermomixie:
!Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej!
Żółtka oddzielić od białek.
Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać mleko, dodać masło pokrojone na kawałki, miód, cukier, przyprawę korzenną do piernika i cynamon podgrzać 4minuty/80ºC/obr.2. Lekko przestudzić (pozostawić w naczyniu miksującym do momentu, aż temperatura zejdzie do 35ºC. Do wystudzonej mieszanki dodać żółtka, przesiać mąkę pszenną, kakao i sodę oczyszczoną, wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Masę przełożyć do innego naczynia. Umyć naczynie miksujące. Do czystego i suchego naczynia miksującego założyć motylek wlać białka, dodać sól, ubijać 2 minuty/obr. 3.5 lub do momentu, gdy piana będzie sztywna. Zdjąć motylek. Ubita pianę z białek wmieszać delikatnie do ciasta. Ciasto przełożyć do dwóch form keksowych wysmarowanych masłem i oprószonych mąką pszenną. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (góra-dół) przez 55 minut . Wyjąć z piekarnika, wystudzić.
Pierniki upiec tydzień przed podaniem. Po 5 dniach przekroić, przełożyć powidłami. Na samym końcu polać polewą czekoladową i udekorować cukierkową posypką.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: