rondel

#ciasta, #desery, #kakao, #przyprawa do piernika, #powidła, #polewa, #miód, #cynamon, #soda oczyszczona, #posypka, #Thermomix

23 grudnia 2020

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Piernik

Bardzo smaczny piernik.

Smakiem przypominający nadziewane pierniczki alpejskie.

Przepis znalazłam na stronie https://www.mojewypieki.com/.

Składniki

Na dwa pierniki:

  • 1 szklanka miodu

  • 3/4 szklanki cukru

  • 1 szklanka mleka

  • 100 g masła

  • 4 jajka

  • 3 szklanki  mąki pszennej

  • 1 łyżka kakao

  • 30 g przyprawy do piernika

  • 1 łyżeczka cynamonu

  • 1 łyżka sody oczyszczonej

  • szczypta soli

  • powidła śliwkowe (sposób przygotowania tutaj)

  • polewa czekoladowa (sposób przygotowania tutaj)

  • cukierkowa posypka

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

!Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej!

Żółtka oddzielić od białek. Miód, cukier, mleko, masło, przyprawę korzenną do piernika i cynamon umieścić w rondelku. Podgrzewać, ciągle mieszając, aż do rozpuszczenia się wszystkich składników i otrzymania jednolitej masy. Zdjąć z palnika, lekko przestudzić. Do wystudzonej mieszanki dodać żółtka, przesiać mąkę pszenną, kakao i sodę oczyszczoną. Wymieszać tylko do połączenia się składników.  W osobnej misce ubić na sztywno białka z solą, wmieszać delikatnie do ciasta.  Ciasto przełożyć do dwóch form keksowych wysmarowanych masłem i oprószonych mąką pszenną. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (góra-dół) przez 55 minut . Wyjąć z piekarnika, wystudzić.

Pierniki upiec tydzień przed podaniem. Po 5 dniach przekroić, przełożyć powidłami. Na samym końcu polać polewą czekoladową i udekorować cukierkową posypką.

 

Wykonanie w Thermomixie:

!Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej!

Żółtka oddzielić od białek. 

Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać mleko, dodać masło pokrojone na kawałki, miód, cukier, przyprawę korzenną do piernika i cynamon podgrzać 4minuty/80ºC/obr.2. Lekko przestudzić (pozostawić w naczyniu miksującym do momentu, aż temperatura zejdzie do 35ºC. Do wystudzonej mieszanki dodać żółtka, przesiać mąkę pszenną, kakao i sodę oczyszczoną, wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Masę przełożyć do innego naczynia. Umyć naczynie miksujące. Do czystego i suchego naczynia miksującego założyć motylek wlać białka, dodać sól, ubijać 2 minuty/obr. 3.5 lub do momentu, gdy piana będzie sztywna. Zdjąć motylek. Ubita pianę z białek wmieszać delikatnie do ciasta. Ciasto przełożyć do dwóch form keksowych wysmarowanych masłem i oprószonych mąką pszenną. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (góra-dół) przez 55 minut . Wyjąć z piekarnika, wystudzić.

Pierniki upiec tydzień przed podaniem. Po 5 dniach przekroić, przełożyć powidłami. Na samym końcu polać polewą czekoladową i udekorować cukierkową posypką.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: