#pierogi, #dania główne, #ser biały, #masło, #cukier waniliowy, #śmietana 18 %, #Thermomix
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Pyszne pierogi z serem na słodko.
Przepis znalazłam na stronie https://aniagotuje.pl/.
Odrobinę go przerobiłam :)
Ciasto:
30 g masła
70 ml mleka
250 ml wody
500 g mąki pszennej
Farsz:
250 g sera białego półtłustego
1łyżka cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego (sposób przygotowania tutaj)
1 łyżka śmietany 18 %
Dodatkowo:
roztopione masło do polania (1/4 kostki)
Wykonanie tradycyjne:
Przygotowanie ciasta tutaj.
Ser dać do miski, dokładnie rozgnieść widelcem. Dodać cukier, cukier waniliowy oraz śmietanę 18 %, dokładnie wymieszać.
Przełożyć część ciasta na stolnicę, dokładnie wyrobić. Rozwałkować cienki placek, szklanką wycinać koła. Na każde nakładać łyżeczką farsz. Skleić dokładnie brzegi. Gotowe układać na bawełnianej ściereczce. Przykryć jeśli nie będą gotowane od razu, aby nie obeschły. Gotować w osolonej wodzie. Po ugotowaniu polać roztopionym masłem, aby się nie kleiły.
Wykonanie w Thermomixie:
Przygotowanie ciasta tutaj.
Do czystego i suchego naczynia miksującego dać ser połamany na kawałki, dodać cukier, cukier waniliowy oraz śmietanę 18 %, dokładnie wymieszać 20 sekund/obr.4.
Przełożyć część ciasta na stolnicę, dokładnie wyrobić. Rozwałkować cienki placek, szklanką wycinać koła. Na każde nakładać łyżeczką farsz. Skleić dokładnie brzegi. Gotowe układać na bawełnianej ściereczce. Przykryć jeśli nie będą gotowane od razu, aby nie obeschły. Gotować w osolonej wodzie. Po ugotowaniu polać roztopionym masłem, aby się nie kleiły.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: