#ciasta, #desery, #szarlotka, #jabłka, #cynamon, #cukier puder, #budyń, #Thermomix
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Pyszna szarlotka, wprost rozpływająca się w ustach.
Przepis ze strony https://www.prostyprzepisna.pl/.
Odrobinę go przerobiłam ;)
Ciasto:
1 / 4 szklanki cukru
2 szklanki mąki pszennej
200 g masła
4 żółtka
Nadzienie:
1000 g musu jabłkowego (sposób przygotowania tutaj lub tutaj)
100 g cukru
1 budyń śmietankowy (40 g)
1 łyżka cynamonu
Beza:
4 białka
2 / 3 szklanki cukru pudru (sposób przygotowania tutaj)
1 budyń śmietankowy (40 g)
Dodatkowo:
cukier puder do oprószenia
Wykonanie tradycyjne:
Białka oddzielić od żółtek, odstawić. Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem. Dodać zimne masło, posiekać dokładnie nożem. Dodać żółtka, wyrobić ciasto. Podzielić na 3 części. Dwoma z nich wylepić dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, ponakłuwać widelcem. Ostatnią część owinąć folią spożywczą, schować do zamrażarki. Tortownicę schować na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto podpiec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (góra - dół) około 15 minut. Do musu jabłkowego dać proszek budyniowy, cukier i cynamon, dokładnie wymieszać. Na podpieczony wyłożyć przygotowany mus jabłkowy. Białka ubić na sztywną pianę. Cały czas ubijając dodać do nich cukier puder i proszek budyniowy, wyłożyć na mus jabłkowy. Na wierzch zetrzeć na tarce o grubych oczkach resztą ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (góra-dół) około 40 -45 minut. Przed podaniem na stół posypać cukrem pudrem.
Wykonanie w Thermomixie:
Białka oddzielić od żółtek, odstawić. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, dodać masło pokrojone na kawałki, mąkę i żółtka, wymieszać przy pomocy kopystki 30 sekund/obr. 5. Zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, wymieszać przy pomocy kopystki 30 sekund/obr. 5. Podzielić na 3 części. Dwoma z nich wylepić dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, ponakłuwać widelcem. Ostatnią część owinąć folią spożywczą, schować do zamrażarki. Tortownicę schować na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto podpiec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (góra - dół) około 15 minut. Umyć naczynie miksujące. Do musu jabłkowego dać proszek budyniowy, cukier i cynamon, dokładnie wymieszać. Na podpieczony wyłożyć przygotowany mus jabłkowy. Do naczynia miksującego założyć motylek, wlać białka, ubijać 2 minuty/obr. 3.5. Następnie ubijać kolejne 1 ,5 minuty/obr. 3, w tym czasie przez otwór w pokrywie naczynia miksującego stopniowo dodawać cukier puder i proszek budyniowy. Zdjąć motylek. Pianę wyłożyć na mus jabłkowy. Na wierzch zetrzeć na tarce o grubych oczkach resztą ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (góra-dół) około 40 -45 minut. Przed podaniem na stół posypać cukrem pudrem.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: