rondel

#ciasta, #desery, #szarlotka, #jabłka, #cukier puder, #proszek do pieczenia, #mus, #galaretka, #cynamon, #śmietana 18 %, #kasza manna, #Thermomix

04 października 2023

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Szarlotka z ciasta na śmietanie

Pyszna szarlotka z dużą ilością śmietany 18 % w cieście.

Przepis znalazłam na stronie https://krystyna9.livejournal.com/.

Odrobinę go przerobiłam ;)

Składniki

Ciasto:

  • 6 czubatych łyżek cukru pudru (sposób przygotowania tutaj)

  • 600 g mąki pszennej

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 175 g masła

  • 3 żółtka

  • 260 g śmietany 18 %

Nadzienie:

  • 1000 g musu jabłkowego (sposób przygotowania tutaj lub tutaj)

  • 2 łyżeczki cynamonu

  • 2 łyżki kaszy manny

  • 1 galaretka brzoskwiniowa

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodać zimne masło, posiekać dokładnie nożem. Dodać żółtka i śmietanę 18 %, wyrobić ciasto. Podzielić go na dwie nierówne części, owinąć folią spożywczą, schować na godzinę do lodówki. Większą część ciasta rozwałkować na trochę większy prostokąt niż wielkość dna blachy. Przełożyć do blachy posmarowanej tłuszczem i wysypanej bułka tartą tworząc dół i boki, ponakłuwać widelcem. Piec w piekarniku nagrzanym do 165ºC (termoobieg) około 15 minut. Mus przełożyć na patelnię, podgrzać, ściągnąć z ognia. Dodać do niego cynamon, kaszę manną i proszek z galaretki, dokładnie wymieszać. Na podpieczony spód wyłożyć tak przygotowany mus jabłkowy, przykryć rozwałkowaną resztę ciasta, ponakłuwać widelcem. Piec w piekarniku nagrzanym do 165ºC (góra-dół) około 60 minut. Przed podaniem na stół posypać cukrem pudrem.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier puder, dodać masło pokrojone na kawałki, mąkę, żółtka, śmietanę 18 % i proszek do pieczenia, wymieszać przy pomocy kopystki 30 sekund/obr. 5. Zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, wymieszać przy pomocy kopystki 30 sekund/obr. 5. Ciasto podzielić na dwie nierówne części, owinąć folią spożywczą. Większą część ciasta rozwałkować na trochę większy prostokąt niż wielkość dna blachy. Przełożyć do blachy posmarowanej tłuszczem i wysypanej bułka tartą tworząc dół i boki, ponakłuwać widelcem. Piec w piekarniku nagrzanym do 165ºC (termoobieg) około 15 minut. Mus przełożyć na patelnię, podgrzać, ściągnąć z ognia. Dodać do niego cynamon, kaszę manną i proszek z galaretki, dokładnie wymieszać. Na podpieczony spód wyłożyć tak przygotowany mus jabłkowy, przykryć rozwałkowaną resztę ciasta, ponakłuwać widelcem. Piec w piekarniku nagrzanym do 165ºC (góra-dół) około 60 minut. Przed podaniem na stół posypać cukrem pudrem.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: