#ciasta, #desery, #szarlotka, #jabłka, #cukier puder, #proszek do pieczenia, #mus, #galaretka, #cynamon, #śmietana 18 %, #kasza manna, #Thermomix
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Pyszna szarlotka z dużą ilością śmietany 18 % w cieście.
Przepis znalazłam na stronie https://krystyna9.livejournal.com/.
Odrobinę go przerobiłam ;)
Wykonanie tradycyjne:
Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodać zimne masło, posiekać dokładnie nożem. Dodać żółtka i śmietanę 18 %, wyrobić ciasto. Podzielić go na dwie nierówne części, owinąć folią spożywczą, schować na godzinę do lodówki. Większą część ciasta rozwałkować na trochę większy prostokąt niż wielkość dna blachy. Przełożyć do blachy posmarowanej tłuszczem i wysypanej bułka tartą tworząc dół i boki, ponakłuwać widelcem. Piec w piekarniku nagrzanym do 165ºC (termoobieg) około 15 minut. Mus przełożyć na patelnię, podgrzać, ściągnąć z ognia. Dodać do niego cynamon, kaszę manną i proszek z galaretki, dokładnie wymieszać. Na podpieczony spód wyłożyć tak przygotowany mus jabłkowy, przykryć rozwałkowaną resztę ciasta, ponakłuwać widelcem. Piec w piekarniku nagrzanym do 165ºC (góra-dół) około 60 minut. Przed podaniem na stół posypać cukrem pudrem.
Wykonanie w Thermomixie:
Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier puder, dodać masło pokrojone na kawałki, mąkę, żółtka, śmietanę 18 % i proszek do pieczenia, wymieszać przy pomocy kopystki 30 sekund/obr. 5. Zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, wymieszać przy pomocy kopystki 30 sekund/obr. 5. Ciasto podzielić na dwie nierówne części, owinąć folią spożywczą. Większą część ciasta rozwałkować na trochę większy prostokąt niż wielkość dna blachy. Przełożyć do blachy posmarowanej tłuszczem i wysypanej bułka tartą tworząc dół i boki, ponakłuwać widelcem. Piec w piekarniku nagrzanym do 165ºC (termoobieg) około 15 minut. Mus przełożyć na patelnię, podgrzać, ściągnąć z ognia. Dodać do niego cynamon, kaszę manną i proszek z galaretki, dokładnie wymieszać. Na podpieczony spód wyłożyć tak przygotowany mus jabłkowy, przykryć rozwałkowaną resztę ciasta, ponakłuwać widelcem. Piec w piekarniku nagrzanym do 165ºC (góra-dół) około 60 minut. Przed podaniem na stół posypać cukrem pudrem.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: