rondel

#ciasta, #desery, #szarlotka, #jabłka, #cukier puder, #proszek do pieczenia, #cukier waniliowy, #galaretka, #mus, #cynamon, #kruszonka, #Thermomix

12 sierpnia 2024

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Szarlotka z galaretką i bezą

Pyszna, rozpływająca się w ustach szarlotka.

Przepis znalazłam na stronie https://zcukrempudrem.blogspot.com/.

Odrobinę go przerobiłam ;)

Składniki

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej

  • 250 g zimnego masła

  • 5 żółtek

  • 0,5 szklanki cukru

  • szczypta soli

  • 3 łyżki cukru waniliowego (sposób przygotowania tutaj)

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Nadzienie:

  • 1000 g musu jabłkowego (sposób przygotowania tutaj lub tutaj)

  • 3 łyżki cukru

  • 1 galaretka cytrynowa

  • 1 łyżka cynamonu

 

Beza:

  • 5 białek

  • 0,75 szklanki cukru 

  • 2 łyżeczki soku z cytryny

  • szczypta soli

 

Dodatkowo:

  • cukier puder do oprószenia (sposób przygotowania tutaj)

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Białka oddzielić od żółtek, odstawić. Mąkę przesiać, wymieszać z cukrami, solą i proszkiem do pieczenia. Dodać zimne masło, posiekać dokładnie nożem. Dodać żółtka, wyrobić ciasto (ma konsystencje kruszonki). Podzielić na 2 nierówne części (w proporcji 2/3 i 1/3). Większą częścią ciasta wylepić posmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą blachę. Mniejszą schować do lodówki. Mus przełożyć na patelnię, podgrzać, ściągnąć z ognia. Dodać do niego cynamon, cukier i proszek z galaretki, dokładnie wymieszać. Lekko przestudzić, wyłożyć na przygotowany spód. Białka ubić na sztywno z odrobiną soli. Cały czas ubijając dodawać stopniowo cukier, a na końcu sok z cytryny. Wyłożyć na mus jabłkowy. Na wierzch dać resztę ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (góra-dół) około 25 minut. Po tym czasie przykryć folią aluminiową (świecącą stroną na wierzch), piec kolejne 30 minut. Przed podaniem na stół posypać cukrem pudrem.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Białka oddzielić od żółtek, odstawić. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukry, dodać masło pokrojone na kawałki, mąkę, sól, proszek do pieczenia i żółtka, wymieszać przy pomocy kopystki 30 sekund/obr. 5. Zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, wymieszać przy pomocy kopystki 30 sekund/obr. 5. Podzielić na 2 nierówne części (w proporcji 2/3 i 1/3). Większą częścią ciasta wylepić posmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą blachę. Mniejszą schować do lodówki. Mus przełożyć na patelnię, podgrzać, ściągnąć z ognia. Dodać do niego cynamon, cukier i proszek z galaretki, dokładnie wymieszać. Lekko przestudzić, wyłożyć na przygotowany spód. Do czystego i suchego naczynia miksującego założyć motylek, wlać białka, dodać sól, ubijać 2 minuty/obr. 3.5. Następnie ubijać kolejne 1 ,5 minuty/obr. 3, w tym czasie przez otwór w pokrywie naczynia miksującego stopniowo dodawać cukier i sok z cytryny. Zdjąć motylek. Wyłożyć na mus jabłkowy. Na wierzch dać resztę ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (góra-dół) około 25 minut. Po tym czasie przykryć folią aluminiową (świecącą stroną na wierzch), piec kolejne 30 minut. Przed podaniem na stół posypać cukrem pudrem.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: