#ciasta, #desery, #szarlotka, #jabłka, #cukier puder, #proszek do pieczenia, #cukier waniliowy, #galaretka, #mus, #cynamon, #kruszonka, #Thermomix
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Pyszna, rozpływająca się w ustach szarlotka.
Przepis znalazłam na stronie https://zcukrempudrem.blogspot.com/.
Odrobinę go przerobiłam ;)
Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
250 g zimnego masła
5 żółtek
0,5 szklanki cukru
szczypta soli
3 łyżki cukru waniliowego (sposób przygotowania tutaj)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie:
1000 g musu jabłkowego (sposób przygotowania tutaj lub tutaj)
3 łyżki cukru
1 galaretka cytrynowa
1 łyżka cynamonu
Beza:
5 białek
0,75 szklanki cukru
2 łyżeczki soku z cytryny
szczypta soli
Dodatkowo:
cukier puder do oprószenia (sposób przygotowania tutaj)
Wykonanie tradycyjne:
Białka oddzielić od żółtek, odstawić. Mąkę przesiać, wymieszać z cukrami, solą i proszkiem do pieczenia. Dodać zimne masło, posiekać dokładnie nożem. Dodać żółtka, wyrobić ciasto (ma konsystencje kruszonki). Podzielić na 2 nierówne części (w proporcji 2/3 i 1/3). Większą częścią ciasta wylepić posmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą blachę. Mniejszą schować do lodówki. Mus przełożyć na patelnię, podgrzać, ściągnąć z ognia. Dodać do niego cynamon, cukier i proszek z galaretki, dokładnie wymieszać. Lekko przestudzić, wyłożyć na przygotowany spód. Białka ubić na sztywno z odrobiną soli. Cały czas ubijając dodawać stopniowo cukier, a na końcu sok z cytryny. Wyłożyć na mus jabłkowy. Na wierzch dać resztę ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (góra-dół) około 25 minut. Po tym czasie przykryć folią aluminiową (świecącą stroną na wierzch), piec kolejne 30 minut. Przed podaniem na stół posypać cukrem pudrem.
Wykonanie w Thermomixie:
Białka oddzielić od żółtek, odstawić. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukry, dodać masło pokrojone na kawałki, mąkę, sól, proszek do pieczenia i żółtka, wymieszać przy pomocy kopystki 30 sekund/obr. 5. Zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, wymieszać przy pomocy kopystki 30 sekund/obr. 5. Podzielić na 2 nierówne części (w proporcji 2/3 i 1/3). Większą częścią ciasta wylepić posmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą blachę. Mniejszą schować do lodówki. Mus przełożyć na patelnię, podgrzać, ściągnąć z ognia. Dodać do niego cynamon, cukier i proszek z galaretki, dokładnie wymieszać. Lekko przestudzić, wyłożyć na przygotowany spód. Do czystego i suchego naczynia miksującego założyć motylek, wlać białka, dodać sól, ubijać 2 minuty/obr. 3.5. Następnie ubijać kolejne 1 ,5 minuty/obr. 3, w tym czasie przez otwór w pokrywie naczynia miksującego stopniowo dodawać cukier i sok z cytryny. Zdjąć motylek. Wyłożyć na mus jabłkowy. Na wierzch dać resztę ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (góra-dół) około 25 minut. Po tym czasie przykryć folią aluminiową (świecącą stroną na wierzch), piec kolejne 30 minut. Przed podaniem na stół posypać cukrem pudrem.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: