rondel

#ciasta, #desery, #szarlotka, #jabłka, #cukier puder, #cukier waniliowy, #proszek do pieczenia, #mus, #galaretka, #cynamon, #Thermomix

09 października 2025

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Szarlotka z galaretką II

Rozpływająca się w ustach szarlotka z dodatkiem galaretki w musie jabłkowym.

Przepis znalazłam na stronie https://www.zkuchnidokuchni.pl/.

Odrobinę go przerobiłam ;)

Składniki

Ciasto:

  • 100 g cukru 

  • 2 łyżeczki cukru waniliowego (sposób przygotowania tutaj)

  • 350 g mąki pszennej

  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 200 g masła

  • 50 g smalcu

  • 1 jajko

  • szczypta soli

 

Nadzienie:

  • 1000 g musu jabłkowego (sposób przygotowania tutaj lub tutaj)

  • 2 - 3 łyżeczki cynamonu

  • 1 galaretka cytrynowa

 

Dodatkowo:

  • cukier puder do oprószenia (sposób przygotowania tutaj)

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą i cukrami. Dodać zimne masło, smalec, posiekać dokładnie nożem. Dodać jajko, wyrobić ciasto. Podzielić go na dwie części, owinąć folią spożywczą. Schować na godzinę do zamrażarki. Połową ciasta wylepić dno blachy wyłożonej papierem do pieczenia, ponakłuwać widelcem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (góra - dół) około 15 minut. Mus przełożyć na patelnię, podgrzać, ściągnąć z ognia. Dodać do niego cynamon i proszek z galaretki, dokładnie wymieszać. Na podpieczony spód wyłożyć tak przygotowany mus jabłkowy, na to zetrzeć resztę ciasta na tarce o grubych oczkach. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (góra-dół) około 50 - 55 minut. Jakby ciasto się za bardzo spiekało przykryć podczas pieczenia folią aluminiową (świecącą stroną na wierzch). Przed podaniem na stół oprószyć cukrem pudrem.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukry, dodać masło pokrojone na kawałki, smalec, mąkę, sól, jajko i proszek do pieczenia, wymieszać przy pomocy kopystki 30 sekund/obr. 5. Zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, wymieszać przy pomocy kopystki 30 sekund/obr. 5. Ciasto podzielić na dwie części, owinąć folią spożywczą. Schować na godzinę do zamrażarki. Połową ciasta wylepić dno blachy wyłożonej papierem do pieczenia, ponakłuwać widelcem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (góra - dół) około 15 minut. Mus przełożyć na patelnię, podgrzać, ściągnąć z ognia. Dodać do niego cynamon i proszek z galaretki, dokładnie wymieszać. Na podpieczony spód wyłożyć tak przygotowany mus jabłkowy, na to zetrzeć resztę ciasta na tarce o grubych oczkach. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (góra-dół) około 50 - 55 minut. Jakby ciasto się za bardzo spiekało przykryć podczas pieczenia folią aluminiową (świecącą stroną na wierzch). Przed podaniem na stół oprószyć cukrem pudrem.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: